Forum Domowych Winiarzy
[Pojemniki] Wiadra fermentacyjne - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: O wszystkim (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Dział: Giełda (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+---- Dział: Co i gdzie można kupić (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=28)
+---- Wątek: [Pojemniki] Wiadra fermentacyjne (/showthread.php?tid=10326)



[Pojemniki] Wiadra fermentacyjne - p3nny - 16-09-2009

Nie wiem czy odkryłem aMERYKE na forum ale spoykam się ciągle z tym że kupujecie mili pojemniki fermentacyjne. Szkoda kasy; otóż podejrzewam że każdy z Was ma w mieście/wiosce piekarnie/ cukiernię. Nawiązując ja zrobiłem tak iż udałem się do cukierni i powiedziałem iż potrzebuję 2 wiadra po toffi :tancze:
Panowie mieli tych wiader miliardy :P i od razu mi dali za free.
Są to wiadra 20l które mnie służą jako pojemniki ferm. Do tego kranik z hydraulicznego za 3-5zł i fruwa marynara.
Ot moja teoria spisku.Pozdrawiam.


- tata1959 - 16-09-2009

No. Mądrego to i posłuchac warto.


- Skrzych - 16-09-2009

Ano - zwłaszcza, że były już takie pomysły i informacje na forum, a i na głównej proponowałem aby w hurtowniach spożywczych (Kraków - plac Rybitwy) popytać za pojemnikami za ketchupem/majonezem/musztardą. Ja razem z nieforumowym_marcinem zaopatrzyliśmy się w ten sposób w wiadra 30l.

OT - IMHO kranik jest zbędnym wydatkiem.

Krzysztof


- Tadeusz - 16-09-2009

w sklepie z artykułami pszczelarskimi kupiłem bardzo udane pojemniki 30-to litrowe po 15,- zł ze szczelnymi przykrywkami.


- tauron - 17-09-2009

No więc idąc za radą p3nny,odwiedziłem dość dużą cukiernię w której co prawda nie mieli 15-20 l pojemnikow ale były za to 10 l co też mnie b.ucieszyło :tancze: wziołem od razu 10 szt.
Ponadto miły właściciel cukierni zaproponował mi stały odbiór uwaga..soku-kompotu pozostałego po odsączeniu wiśni z 3 litrowych słojów (już 60 l dama podmyta i czeka :eyes: )
Producent Prospona gdzieś z Nowego Sącza .Organoleptyczne badanie dały b.pozytywny wynik , muszę zbadać jeszcze kwasowość,blg = 20
Zamierzam ten sok-kompot bez dodatku (chyba ?!) wody pofermentować a teraz dzielę się z Wami swoją radością.Zobaczę co wyjdzie :niewiem:
Oczywiście wszystko za friko !! byle brać.


- tatra - 18-09-2009

Witam.
Jako że miałem do czynienia z podobnymi sokami itp. z cukierni w której pracuję, mogę stwierdzić abyś nie spodziewał się cudów , mianowicie te pozostałości bardzo słabo fermentują, powodem być może są jakieś konserwanty, mimo że na etykiecie brak jakiej kolwiek informacji o konserwantach .


Wiadrami (przeważnie 10L) też poratuję jeśli ktoś z Wawy i pofatyguje się po odbiór osobisty, oczywiście FREE


- tauron - 18-09-2009

Wziołem to pod uwagę ale raczej nie wiele ryzykuję :niewiem:
Dzwonię do producenta , może poda skład ,bo faktycznie wymieniona jest na etykiecie masa netto;po osączeniu oraz min.19g.cukru/100g.owoców.
Zobaczę , MD w trakcie .Mimo woli będę dodawał kompot partiami , wtedy ewentualna strata będzie nie wielka,dzięki tatra.
edycja:
Dzwonilem do laboratorium firmy poinformowano mnie , że żadnych konserwantów (oprócz cukru) nie dodają ...tak wiem,wiem również nie chce mi się wierzyć :niewiem:
Muszę wypełnić czymś tę 60-tkę najwyżej zrobię z tego jakiegoś grzańca lub na dolewki :spoko: