Forum Domowych Winiarzy
SO2 w normie - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Chemia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=33)
+---- Wątek: SO2 w normie (/showthread.php?tid=113)



SO2 w normie - robo7 - 15-05-2003

Czy jest jakis sposob zeby pozbyc sie posmaku po pirosiarczynie potasu? Sypnalem dawke w/g instrukcji i wyczuwam teraz charakterystyczna nute smakowo-zapachowa (ZPOW Wloclawek badz inne bardziej regionalne wytwory winiarskie).


- robo7 - 15-05-2003

Dodam tylko, ze sypnalem 1-2g na 15 litrow trunku i wolalbym zastosowac jakas metode naturalna zamiast czystej chemii.


- Witek - 15-05-2003

Nie chce mi sie az wierzyc, ze przy takiej dawce masz posmak. Ja prawie zawsze koncze teraz fermentacje dawka 1g/10l i nie ma zadnego problemu. Z pewnych wzgledow dawalem nawet dawki wyzsze i tez nikt nic nie czul.

Jak dawno siarkowales?


- robo7 - 16-05-2003

Tydzien temu.


- Witek - 16-05-2003

Jakie to wino? Jesli takie, ktore moze sobie podojrzewac - temat "rozejdzie sie po kosciach".


- robo7 - 16-05-2003

Zytnio-rodzynkowe. Dalem pirosiarczyn po doslodzeniu zeby przypadkiem fermentacja znow mi nie ruszyla. Dotad uzywalem go tylko do dezynfekcji balonow i stad to moje "panikowanie".
Winko planuje przetrzymac co najmniej pol roku. W takiej postaci jak teraz i bez pirosiarczynu bylo do niczego.


- Witek - 16-05-2003

Bedzie OK. Spokojnie, tylko troszke czasu.

Nawiasem mowiac, ciekaw jestem dlaczego wszyscy naokolo mowia o zytnim, ze wymaga dlugiego stania. Moje po 3 obciagach zrobionych w stosunkowo krotkim czasie jest nieomal klarowne i calkiem juz zdatne do poczestowania nawet wymagajacego goscia.


- robo7 - 16-05-2003

A moglbys zapodac przepis? Moze diabel tkwi w szczegolach?


- majchal - 16-05-2003

Ja też bym poprosił o przepisik. Było z ryżu, starych kompotów to czas na eksperymentalne z żyta.
Apropos. Z kompocików zaczyna się klarowac, po 2 obciagach a nastawione 21 marca. Smak przciętny, ale jako słodkie deserowe może byc


- Witek - 17-05-2003

Cytat:A moglbys zapodac przepis?

Zapodam, ale nie wczesniej nizli we wtorek, bo jestem poza domem i nie mam dostepu do swych zapiskow.

W sumie robilem wg Cieslaka, ale z roznymi, malo chyba istotnymi modyfikacjami.

Na goraco moge tylko miec taka sugestie, ze trzeba sie trzymac wskazowki Cieslaka o wyjatkowo duzej ilosci kwasku cytrynowego.


- lolo - 17-05-2003

Hehehehehe, czołem forumowicze. W domu czeka już 6 kg pięknego żytka czekającego na spożytkowanie. Jestem zainteresowany...


- Witek - 17-05-2003

Jesli chodzi o kwasek, to na czterdziesci kilka litrow nastawu dalem prawie... cwierc kilo tego kwasku :o

Dalem ponadto rodzynki w ilosci 1/4 wagi zyta, ale to mozna zmniejszyc nawet i o polowe.