![]() |
SO2 w normie - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Chemia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=33) +---- Wątek: SO2 w normie (/showthread.php?tid=113) |
SO2 w normie - robo7 - 15-05-2003 Czy jest jakis sposob zeby pozbyc sie posmaku po pirosiarczynie potasu? Sypnalem dawke w/g instrukcji i wyczuwam teraz charakterystyczna nute smakowo-zapachowa (ZPOW Wloclawek badz inne bardziej regionalne wytwory winiarskie). - robo7 - 15-05-2003 Dodam tylko, ze sypnalem 1-2g na 15 litrow trunku i wolalbym zastosowac jakas metode naturalna zamiast czystej chemii. - Witek - 15-05-2003 Nie chce mi sie az wierzyc, ze przy takiej dawce masz posmak. Ja prawie zawsze koncze teraz fermentacje dawka 1g/10l i nie ma zadnego problemu. Z pewnych wzgledow dawalem nawet dawki wyzsze i tez nikt nic nie czul. Jak dawno siarkowales? - robo7 - 16-05-2003 Tydzien temu. - Witek - 16-05-2003 Jakie to wino? Jesli takie, ktore moze sobie podojrzewac - temat "rozejdzie sie po kosciach". - robo7 - 16-05-2003 Zytnio-rodzynkowe. Dalem pirosiarczyn po doslodzeniu zeby przypadkiem fermentacja znow mi nie ruszyla. Dotad uzywalem go tylko do dezynfekcji balonow i stad to moje "panikowanie". Winko planuje przetrzymac co najmniej pol roku. W takiej postaci jak teraz i bez pirosiarczynu bylo do niczego. - Witek - 16-05-2003 Bedzie OK. Spokojnie, tylko troszke czasu. Nawiasem mowiac, ciekaw jestem dlaczego wszyscy naokolo mowia o zytnim, ze wymaga dlugiego stania. Moje po 3 obciagach zrobionych w stosunkowo krotkim czasie jest nieomal klarowne i calkiem juz zdatne do poczestowania nawet wymagajacego goscia. - robo7 - 16-05-2003 A moglbys zapodac przepis? Moze diabel tkwi w szczegolach? - majchal - 16-05-2003 Ja też bym poprosił o przepisik. Było z ryżu, starych kompotów to czas na eksperymentalne z żyta. Apropos. Z kompocików zaczyna się klarowac, po 2 obciagach a nastawione 21 marca. Smak przciętny, ale jako słodkie deserowe może byc - Witek - 17-05-2003 Cytat:A moglbys zapodac przepis? Zapodam, ale nie wczesniej nizli we wtorek, bo jestem poza domem i nie mam dostepu do swych zapiskow. W sumie robilem wg Cieslaka, ale z roznymi, malo chyba istotnymi modyfikacjami. Na goraco moge tylko miec taka sugestie, ze trzeba sie trzymac wskazowki Cieslaka o wyjatkowo duzej ilosci kwasku cytrynowego. - lolo - 17-05-2003 Hehehehehe, czołem forumowicze. W domu czeka już 6 kg pięknego żytka czekającego na spożytkowanie. Jestem zainteresowany... - Witek - 17-05-2003 Jesli chodzi o kwasek, to na czterdziesci kilka litrow nastawu dalem prawie... cwierc kilo tego kwasku ![]() Dalem ponadto rodzynki w ilosci 1/4 wagi zyta, ale to mozna zmniejszyc nawet i o polowe. |