![]() |
piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7) +---- Dział: Aronia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97) +---- Wątek: piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! (/showthread.php?tid=11544) |
piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! - blade86 - 29-09-2010 witam wszystkich forumowiczów! dziś uzbierałem 13kg. aroni i chcę z tego zrobić winko. W tamtym roku zrobiłem swoje pierwsze wino w życiu z ryżu, niestety był to niewypał gdyż przesadziłem z ziołam ![]() Jak narazie owoce są w trakcie mrożenia. później planuję je rozdrobnić w pojemniku fermentacyjnym dodać cukier, wodę,pożywkę i drożdże. następnie po około 2 tyg. przelać do balona wycisnąć sok i dodać resztę wody oraz cukru chciałbym wino półsłodkie ![]() proporcje wg kalkulatora: 1. aronia-13kg. 2. planowane 20 litrów wina. 3. cukier 4,5kg. 4. woda-8,5 l 5. 7 gram pożywki. 6. drożdże bayanus. chciałbym by było w miarę ekstraktywne oraz moc 15%. mam pytanie czy 8,5l wody tj. woda +cukier czy może sama woda? ile wody i cukru dodać na samym początku do pojemnika fermentacyjnego? są to proporcje z kalkulatora znalezionego w internecie. są to dobre proporcje?? będę bardzo wdzięczny o pomoc i radę . Pozdrawiam Piotr - broose - 01-10-2010 Witam, Moim skromnym zdaniem z podanych proporcji nie wyjdzie Ci 20 l nastawu, nie mówiąc już o 20 l wina.. Ponadto jeśli chcesz wino ekstraktywne, to ja bym dał max. połowę podanej przez Ciebie ilości wody. Pozdrawiam - Boullii - 01-10-2010 Zgadzam się z przedmówcą. Przy dobrych wiatrach będziesz miał około 8 l soku z tej aronii. Z dwóch powodów dał bym 4 l wody ( maksymalnie a może i mniej). Po pierwsze - aronia nie ma aż tak wiele kwasów aby trzeba ja było rozcieńczać w takim stopniu (1:1 a wliczając cukier to jeszcze bardziej) Po drugie - chcesz wino ekstraktywne a nie wodniste. Fermentacja w miazdze do tygodnia z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. No i oczywiście najpierw piro, pektopol, pożywka i MD i po trzech dniach fermentacji powyższy syrop. PS. Pół słodkie 15 % - musisz albo dobrać drożdże albo ubić i dosłodzić. Proporcji nie sprawdzałem bo nie wiem co zdecydujesz. Przestroga dla innych. Wszelkie kalkulatory to rzecz omylna. Tu przykład, że w ogóle nie uwzględnia rzeczywistej kwasowości surowca. Edycja. A jednak sprawdziłem. Według podanych proporcji wychodzi mi 16% i wino wytrawne. - blade86 - 01-10-2010 aha czyli na te 13kg. dać łącznie z cukrem 4 litry wody. zakupiłem bayanusy więc będę musiał je ubić. może być i 16%. później najwyżej dosłodzę ![]() dziękuję za pomoc. będę zdawał relacje z moich postępów. mam nadzieję że coś z tego wyjdzie. pozdrawiam - Boullii - 02-10-2010 Te 16% wyszło według Twoich proporcji, jak dasz mniej wody to musisz zmniejszyć cukier i pożywkę. - blade86 - 02-10-2010 czyli na 15% : 13kg aronii 5l wody 3.3 kg cukru - cukier w owocach pektopol 3ml pożywka 4g może tak być?? jeśli znów coś źle to proszę o jakiś sprawdzony przepis. pozdrawiam - Boullii - 03-10-2010 Przyjąłem, że uzyskasz 8 l soku i masz po 150 g/l cukru w soku to jak dodasz 2,8 kg cukru uzyskasz 16%. Nie wiem ile Bllg ma twoja aronia zmierz i dostosuj ilość cukru. - blade86 - 09-10-2010 wczoraj pogniotłem tłuczkiem do ziemniaków, wymieszałem wiertarka, dodałem pektopol, piro, a później bayanusy. blg wczoraj wyniosło 16. jak narazie nastaw chyba nie ruszył bo nic się nie dzieje. - lachema - 09-10-2010 jak dodałeś piro i nie odczekałeś przynajmniej do następnego dnia to napewno nie ruszy bo zabiłeś drożdze ![]() - blade86 - 09-10-2010 aha. miałem właśnie zalać drożdżami następnego dnia, ale sie pośpieszyłem i zrobiłem to po 3h. czyli że co nici z nastawu czy może doczekaja poniedziałku? no chyba że uda mi się gdzieś kupić w sklepie w niedzielę ![]() - lachema - 09-10-2010 jak dałeś piro w zalecanej dawce to napewno nastaw doczeka. - blade86 - 11-10-2010 dzisiaj wlałem nowe md na bayanusach. mam nadzieje że ruszy tym razem. pożywki już nie dodawałem jest piatek a wino nie bulka nie pieni sie, ale blg delikatnie spadlo - blade86 - 25-10-2010 dzisiaj wycisnąłem sok z miazgi, wyszło go ok. 9,5 l. ogólnie było 11, ale odjąłem 1l i kg cukru który wcześniej dodałem. strasznie dużo nie spodziewałem się że aż tyle tego będzie. jestem ciekaw jak teraz moje proporcje się zmienią. [attachment=13038] edit: mam mały problem, dziś mija 5 dzień od wyciskania soku. nastaw ani drgnął. nic sie nie dzieje blg takie samo jak w niedzielę. coż mam robić zalać nową MD. proszę o pomoc - blade86 - 05-11-2010 Blg spada. blg 4 dodałem 2,5L wody z !kg cukru. Blg-9 ![]() |