Forum Domowych Winiarzy
piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+---- Dział: Aronia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97)
+---- Wątek: piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! (/showthread.php?tid=11544)



piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!! - blade86 - 29-09-2010

witam wszystkich forumowiczów!
dziś uzbierałem 13kg. aroni i chcę z tego zrobić winko.
W tamtym roku zrobiłem swoje pierwsze wino w życiu z ryżu, niestety był to niewypał gdyż przesadziłem z ziołam:(
Jak narazie owoce są w trakcie mrożenia. później planuję je rozdrobnić w pojemniku fermentacyjnym dodać cukier, wodę,pożywkę i drożdże. następnie po około 2 tyg. przelać do balona wycisnąć sok i dodać resztę wody oraz cukru
chciałbym wino półsłodkie:)
proporcje wg kalkulatora:
1. aronia-13kg.
2. planowane 20 litrów wina.
3. cukier 4,5kg.
4. woda-8,5 l
5. 7 gram pożywki.
6. drożdże bayanus.
chciałbym by było w miarę ekstraktywne oraz moc 15%.
mam pytanie czy 8,5l wody tj. woda +cukier czy może sama woda?
ile wody i cukru dodać na samym początku do pojemnika fermentacyjnego?
są to proporcje z kalkulatora znalezionego w internecie.
są to dobre proporcje??
będę bardzo wdzięczny o pomoc i radę .
Pozdrawiam
Piotr


- broose - 01-10-2010

Witam,
Moim skromnym zdaniem z podanych proporcji nie wyjdzie Ci 20 l nastawu, nie mówiąc już o 20 l wina..
Ponadto jeśli chcesz wino ekstraktywne, to ja bym dał max. połowę podanej przez Ciebie ilości wody.
Pozdrawiam


- Boullii - 01-10-2010

Zgadzam się z przedmówcą. Przy dobrych wiatrach będziesz miał około 8 l soku z tej aronii. Z dwóch powodów dał bym 4 l wody ( maksymalnie a może i mniej). Po pierwsze - aronia nie ma aż tak wiele kwasów aby trzeba ja było rozcieńczać w takim stopniu (1:1 a wliczając cukier to jeszcze bardziej) Po drugie - chcesz wino ekstraktywne a nie wodniste.
Fermentacja w miazdze do tygodnia z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. No i oczywiście najpierw piro, pektopol, pożywka i MD i po trzech dniach fermentacji powyższy syrop.

PS.

Pół słodkie 15 % - musisz albo dobrać drożdże albo ubić i dosłodzić. Proporcji nie sprawdzałem bo nie wiem co zdecydujesz.

Przestroga dla innych. Wszelkie kalkulatory to rzecz omylna. Tu przykład, że w ogóle nie uwzględnia rzeczywistej kwasowości surowca.

Edycja.

A jednak sprawdziłem. Według podanych proporcji wychodzi mi 16% i wino wytrawne.


- blade86 - 01-10-2010

aha czyli na te 13kg. dać łącznie z cukrem 4 litry wody. zakupiłem bayanusy więc będę musiał je ubić. może być i 16%. później najwyżej dosłodzę :)
dziękuję za pomoc. będę zdawał relacje z moich postępów. mam nadzieję że coś z tego wyjdzie.
pozdrawiam


- Boullii - 02-10-2010

Te 16% wyszło według Twoich proporcji, jak dasz mniej wody to musisz zmniejszyć cukier i pożywkę.


- blade86 - 02-10-2010

czyli na 15% :
13kg aronii
5l wody
3.3 kg cukru - cukier w owocach
pektopol 3ml
pożywka 4g
może tak być??
jeśli znów coś źle to proszę o jakiś sprawdzony przepis.
pozdrawiam


- Boullii - 03-10-2010


Przyjąłem, że uzyskasz 8 l soku i masz po 150 g/l cukru w soku to jak dodasz 2,8 kg cukru uzyskasz 16%.

Nie wiem ile Bllg ma twoja aronia zmierz i dostosuj ilość cukru.


- blade86 - 09-10-2010

wczoraj pogniotłem tłuczkiem do ziemniaków, wymieszałem wiertarka, dodałem pektopol, piro, a później bayanusy.
blg wczoraj wyniosło 16. jak narazie nastaw chyba nie ruszył bo nic się nie dzieje.



- lachema - 09-10-2010

jak dodałeś piro i nie odczekałeś przynajmniej do następnego dnia to napewno nie ruszy bo zabiłeś drożdze :)


- blade86 - 09-10-2010

aha. miałem właśnie zalać drożdżami następnego dnia, ale sie pośpieszyłem i zrobiłem to po 3h.
czyli że co nici z nastawu czy może doczekaja poniedziałku?
no chyba że uda mi się gdzieś kupić w sklepie w niedzielę:( euro-win zamknięty. mam do dyspozycji kaufland, carrefour expres myślicie że będą?




- lachema - 09-10-2010

jak dałeś piro w zalecanej dawce to napewno nastaw doczeka.


- blade86 - 11-10-2010

dzisiaj wlałem nowe md na bayanusach. mam nadzieje że ruszy tym razem.
pożywki już nie dodawałem

jest piatek a wino nie bulka nie pieni sie, ale blg delikatnie spadlo


- blade86 - 25-10-2010

dzisiaj wycisnąłem sok z miazgi, wyszło go ok. 9,5 l. ogólnie było 11, ale odjąłem 1l i kg cukru który wcześniej dodałem. strasznie dużo nie spodziewałem się że aż tyle tego będzie. jestem ciekaw jak teraz moje proporcje się zmienią.

[attachment=13038]

edit:
mam mały problem, dziś mija 5 dzień od wyciskania soku. nastaw ani drgnął. nic sie nie dzieje blg takie samo jak w niedzielę. coż mam robić zalać nową MD.
proszę o pomoc



- blade86 - 05-11-2010

Blg spada.
blg 4
dodałem 2,5L wody z !kg cukru. Blg-9
:)