Forum Domowych Winiarzy
Rosnące blg w ryżowcu - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+---- Wątek: Rosnące blg w ryżowcu (/showthread.php?tid=11912)



Rosnące blg w ryżowcu - p_smok - 21-01-2011

Witam.
W moim 3.5 miesięcznym ryzowcu rośnie poziom cukru. Wino jest już wyklarowane, tydzień temu oddałem piro w ilości 2g / litr. Blg od miesiąca był w zasadzie stały 5.5. Teraz- tydzień po dodaniu piro, blg wynosi 6.5 i nadal czuć drożdże. Na dnie spodziewałem się osadu z martwych drożdży a tu nic.
Ma ktoś zdanie w tym temacie ? Po czym poznam że drożdże padły ?



- FilipK - 21-01-2011

Czy wino jest gazowane? Bo zawartość CO2 w nastawie może zaburzać pomiary BLG.
Bo zakładam że temperatura obu pomiarów była taka sama.
Czasami drożdże są bardzo oporne i trzeba mocniej zasiarkować, lub dłużej poczekać, co jest lepszym rozwiązaniem bo na smak nie wpływa ;)


- olaf23 - 21-01-2011

za dużo dodałeś pirosiarczynu.. Może błędy w odczycie lub efekt wyklarowania i wygazowania wina..


- TEQUILA - 21-01-2011

Drożdże przestraszyły się piro i zwracają cukier który zabrały. Całkiem normalny objaw.


- Boullii - 21-01-2011

Tak a jeszcze jak mi powiesz, że ze strachu zaczęły pić to już Ci na pewno uwierzę.


- p_smok - 21-01-2011

(21-01-2011, 18:10)olaf23 napisał(a): za dużo dodałeś pirosiarczynu.. Może błędy w odczycie lub efekt wyklarowania i wygazowania wina..

Oczywiście dawka piro była 0.2g / litr. Wino nie jest gazowane, w smaku powiedziałbym że jest pyszne i mocne, tylko jeszcze ten zapach drożdży. Cukromierz od miesiąca pływa w dymionie, a wino jest w temperaturze 18 st.C.


- ryniu - 22-01-2011

Zapach drożdży z czasem - w miarę kolejnych przelewań i dekantacji - będzie zanikał.
Jeżeli jednak będzie się utrzymywał, można dokonać wietrzenia.


- p_smok - 22-01-2011

(22-01-2011, 00:47)ryniu napisał(a): Zapach drożdży z czasem - w miarę kolejnych przelewań i dekantacji - będzie zanikał.
Jeżeli jednak będzie się utrzymywał, można dokonać wietrzenia.

Właśnie o to chodzi że od miesiąca nie ma żadnego osadu, żeby zlewać wino.