Forum Domowych Winiarzy
Aronia - fermentacja miazgi, prpoprcje - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+---- Dział: Aronia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97)
+---- Wątek: Aronia - fermentacja miazgi, prpoprcje (/showthread.php?tid=18281)



Aronia - fermentacja miazgi, prpoprcje - asasyn18 - 26-08-2016

Mam zamrożone ok 25l aronii. Czytam już trochę tematy o aroni i głównie dwa sposoby są wałkowane z pozyskaniem soku,  wyciskanie owoców i sokownik. 
Prasy do owoców jeszcze się nie dorobiłem,  a powiem szczerze,  że przydała by się.  A sok z  sokownik to tak trochę średnio mi to gotować, żeby coś jeszcze zostało z tej aronii.

Chciałbym fermentować miazge, rozdrobnie je tłuczkiem. Tylko taraz nie wiem za bardzo ile dodać wody. Jak bym miał prasę to było by łatwiej,  a tak to za bardzo nie wiem ile soku uda mi się pozyskać.  

Ma ktoś jakaś sprawdzoną proporcje wody do takiego sposobu fermentacji.  
Drożdże dam fermicru vr5.

Temat zamknąłem. Wyjaśnienie wysłałem na PW.