Forum Domowych Winiarzy
Aroniowe z 2.7 kg - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+---- Dział: Aronia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97)
+---- Wątek: Aroniowe z 2.7 kg (/showthread.php?tid=19375)



Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 23-09-2017

Witam.
Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii,
ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców ( http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ).
Czy da radę tak ?


RE: Aroniowe z 2.7 kg - tata1959 - 23-09-2017

Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - Zibi(2) - 23-09-2017

2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 27-09-2017

A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ?


RE: Aroniowe z 2.7 kg - Karol4511 - 28-09-2017

Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 24-10-2017

Mam pytanie:
Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ??
Z owocami fermentowałem 2 dni.
A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5


RE: Aroniowe z 2.7 kg - Boullii - 25-10-2017

Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 25-10-2017

Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam


RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 25-10-2017

Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino:) Na przyszłość poczytaj tutaj.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 29-10-2017

Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg
Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 %
I w smaku fajnie słodkie.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 29-10-2017

Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina.


RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 02-11-2017

Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania.
Czy będzie ok ??
I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ??


RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 03-11-2017

Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz.