![]() |
Aroniowe z 2.7 kg - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7) +---- Dział: Aronia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97) +---- Wątek: Aroniowe z 2.7 kg (/showthread.php?tid=19375) |
Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 23-09-2017 Witam. Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii, ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców ( http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ). Czy da radę tak ? RE: Aroniowe z 2.7 kg - tata1959 - 23-09-2017 Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10. RE: Aroniowe z 2.7 kg - Zibi(2) - 23-09-2017 2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy. RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 27-09-2017 A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ? RE: Aroniowe z 2.7 kg - Karol4511 - 28-09-2017 Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie. RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 24-10-2017 Mam pytanie: Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ?? Z owocami fermentowałem 2 dni. A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5 RE: Aroniowe z 2.7 kg - Boullii - 25-10-2017 Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp. RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 25-10-2017 Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 25-10-2017 Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino ![]() RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 29-10-2017 Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 % I w smaku fajnie słodkie. RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 29-10-2017 Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina. RE: Aroniowe z 2.7 kg - daqs - 02-11-2017 Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania. Czy będzie ok ?? I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ?? RE: Aroniowe z 2.7 kg - krzysztof1970 - 03-11-2017 Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz. |