Forum Domowych Winiarzy
2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Wina owocowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+---- Dział: Wiśnie-Czereśnie (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=92)
+---- Wątek: 2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik (/showthread.php?tid=21363)



2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik - shtefen - 20-08-2021

Cześć. 
Zeszłoroczne nastawy dochodzą i powoli będą zwalniać się balony. Tegoroczny sezon będzie krótki i mniej intensywny niż poprzedni dlatego w tym roku chce poeksperymentować.

Jako pierwszy nastaw w tym roku zrobię mix wiśni i borówki amerykańskiej. 
Przepis autorski:
Cytat:7 kg wiśni
1 kg borówki amerykańskiej
2,5 litra wody
2 kg cukru
Drożdże Enovini 01
Pożywka




Dzień 1 (20-08-2021)
Umyłem i przebrałem owoce. Do pojemnika trafia 7 kg wiśni i 1 kg borówki amerykańskiej. Po rozgnieceniu owoców dodaję syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuszczony w 1,25 litra wody. 
BLG przed dodaniem syropu: 12
po dodaniu syropu: (właśnie czekam aż syrop ostygnie jak dodam to zmierzę) :P   edit BLG po dodaniu syropu 19
Dodaję drożdże Enovini 01 i pożywkę. Zostawiam niech pracuje, a ja biorę się za 2 nastaw z czystej wiśni (ten nastaw będę opisywać w zeszłorocznym temacie jako kontynuację) :)


RE: 2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik - shtefen - 22-08-2021

Dzień 2 (21-08-2021)
Nastaw pracuje. Zanurzam czapę w soku.


RE: 2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik - shtefen - 23-08-2021

Dzień 3 (22-08-2021)
Ponownie zanurzam czapę.


RE: 2021 - Wino z wiśni i borówki amerykańskiej - dziennik - shtefen - 27-08-2021

Dzień 4-7 (23-26 sierpnia 2021)
Zanurzam czapę w nastawie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 8 (27 sierpnia 2021)
Oddzieliłem owoce. Po tłoczeniu wyszło ok 7 litrów.
Przy okazji zbadałem BLG
BLG 0

Postanowiłem dodać drugą porcję cukru. W 0,75 lita wody rozpuściłem 0,75 kg cukru.

BLG po dodaniu syropu cukrowego:
BLG 10