Forum Domowych Winiarzy
Redukcja kwasów - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Wina winogronowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Wątek: Redukcja kwasów (/showthread.php?tid=21469)



Redukcja kwasów - Jaraw - 20-12-2021

Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili?


RE: Redukcja kwasów - alskarus - 20-12-2021

Kwasy niewiele niższe niż w przypadku czarnej porzeczki.
Nie pozostaje nic innego jak przemyślane rozcieńczanie - wodą, sokiem.


RE: Redukcja kwasów - PaulCraft - 20-12-2021

Przynajmniej 1:1 i wtedy już można coś myśleć.


RE: Redukcja kwasów - alskarus - 20-12-2021

1:1+ obowiązkowo :)
Druga sprawa to dobór rozcieńczalnika - jabłko, gruszka?


RE: Redukcja kwasów - vanKlomp - 20-12-2021

Wystaw na miesiąc na dwór na mróz taki do -8 Trochę kwasu winowego się wytrąci.