![]() |
Redukcja kwasów - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Wina winogronowe (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=32) +--- Wątek: Redukcja kwasów (/showthread.php?tid=21469) |
Redukcja kwasów - Jaraw - 20-12-2021 Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili? RE: Redukcja kwasów - alskarus - 20-12-2021 Kwasy niewiele niższe niż w przypadku czarnej porzeczki. Nie pozostaje nic innego jak przemyślane rozcieńczanie - wodą, sokiem. RE: Redukcja kwasów - PaulCraft - 20-12-2021 Przynajmniej 1:1 i wtedy już można coś myśleć. RE: Redukcja kwasów - alskarus - 20-12-2021 1:1+ obowiązkowo ![]() Druga sprawa to dobór rozcieńczalnika - jabłko, gruszka? RE: Redukcja kwasów - vanKlomp - 20-12-2021 Wystaw na miesiąc na dwór na mróz taki do -8 Trochę kwasu winowego się wytrąci. |