![]() |
problem - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: problem (/showthread.php?tid=2197) |
problem - mik - 08-02-2005 w sobotę mój kolega zagościł u mnie w domu, ale wcześniej doszło do rozmowy w której przyznał sie, że posiada dymionik 5l z "winem" w piwnicy. wino z winogron zagranicznych, założone w październiku, nie pracujące, mające dziwny posmak ( moim zdaniem lekko mysi ). przyniosłem je do swojego domu, zaczeło pracować i teraz mam problem co zrobić żeby je uratować? czy jeżeli po jakimś czasie dodam cukru i winko będzie dalej pracowało da sie pozbyć tego smaku, a może skupażować je z innym winkiem, sokiem, lub innym specyfikiem? pomóżcie. - moonjava - 08-02-2005 na myszę częste przewietrzanie, kupaż albo zawermutowanie wina. - tibek - 07-03-2005 Zawermutowanie, czyli dodanie takiej ilości przypraw, żeby zabić wszelki inny smak? ![]() - moonjava - 07-03-2005 ja bym uzył zwrotu: delikatne zamaskowanie, stłumienie niechcianych, czy zbyt wybijających sie charakterystycznych nutek. ![]() |