Forum Domowych Winiarzy
problem - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: problem (/showthread.php?tid=2197)



problem - mik - 08-02-2005

w sobotę mój kolega zagościł u mnie w domu, ale wcześniej doszło do rozmowy w której przyznał sie, że posiada dymionik 5l z "winem" w piwnicy. wino z winogron zagranicznych, założone w październiku, nie pracujące, mające dziwny posmak ( moim zdaniem lekko mysi ). przyniosłem je do swojego domu, zaczeło pracować i teraz mam problem co zrobić żeby je uratować? czy jeżeli po jakimś czasie dodam cukru i winko będzie dalej pracowało da sie pozbyć tego smaku, a może skupażować je z innym winkiem, sokiem, lub innym specyfikiem? pomóżcie.


- moonjava - 08-02-2005

na myszę częste przewietrzanie, kupaż albo zawermutowanie wina.


- tibek - 07-03-2005

Zawermutowanie, czyli dodanie takiej ilości przypraw, żeby zabić wszelki inny smak? :)


- moonjava - 07-03-2005

ja bym uzył zwrotu: delikatne zamaskowanie, stłumienie niechcianych, czy zbyt wybijających sie charakterystycznych nutek. :jezor: