![]() |
Aroniowe gorzkawy posmak - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Aroniowe gorzkawy posmak (/showthread.php?tid=2367) |
Aroniowe gorzkawy posmak - KiG - 28-11-2004 Aroniowe ma lekko gorzkawy posmak. Gdyby go potraktować kurzym białkiem. Gorzkie garbniki powinny z białkiem "się dogadać". Póżniej bentonit by usunąć nadmiar biaka. Ma to sens? Próbował ktoś z Was? - deg - 28-11-2004 Wydaje mi się, że garbników z aroniowego skutecznie nie usuniesz, ze względu na ich bardzo dużą ilość. Może lepiej zamiast walczyć z garbnikami, wykorzystać je np. do kupażu? BTW: Nigdy nie próbowałem walczyć z garbnikami w aroniowym, więc trudno mi powiedzieć jaki będzie tego efekt. Ale ja zawsze wolę wykorzystać charakterystyczne cechy danego wina, niż je tuszować. - KiG - 28-11-2004 Ono jest bardzo delikatne gorzkie i dopiero się to dostrzega przy drugiej-trzeciej lampce. Pierwsze łyki są ok. Poważnie. W sumie mnie to nie przeszkadza i pewnie zostawię jak jest. - santiago - 30-11-2004 Racja ja staram sie trzymać z daleka od chemii przy wyrobie własntch win. Pozdro - Skrzych - 30-11-2004 Santiago - na miłość Boską, co białko kurze lub bentonit ma do chemii? Krzysztof - Piekarz - 30-11-2004 Aj a bym cię podkusil troszke do tego czynu ![]() ![]() ![]() Sprzeciwiam sie takze tym radykołom mówiącym NIE ![]() ![]() |