![]() |
Brak barwy - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Brak barwy (/showthread.php?tid=2501) |
Brak barwy - MistrzJack - 30-03-2007 Zajrzałem do win a tam niespodzianka – cytrynowe zupełnie się wyklarowało, no kryształ. Tylko, że zrzuciło cały kolor. Jest przeźroczyste jak woda. Niby nic, ale brak koloru budzi podejrzliwość próbujących. Pytanie jest czy, czym i na jaki kolor zabarwić cytrynowe? - voyteckk - 30-03-2007 Przy winach białych najczęściej barwi się karmelem. Sam tego jeszcze nie robiłem ale wyczytałem, że w zależności od stopnia "przypalenia" karmelu uzyskuje się barwę żółtą, żółtobrązową lub brązową. Do cytrynki to najlepszy będzie kolor żółty. Poeksperymentuj na małej próbce - mikaszek - 30-03-2007 Bardzo ładny kolor żółty daje szafran, nawet w małej ilości, niestety zmienia smak i zapach na korzenno-pikantny - ale może by to z czasem przeszło? - MistrzJack - 30-03-2007 Wino jest już słodkie i karmel może to pogorszyć. Wiem żę na forum są już podobne wątki ale niewiele z nich wynika. Wino początkowo było żółte. Obawiam się, że kolor z soku czy innego wina też może wytracić. - mikaszek - 30-03-2007 To może, skoro smak jest dobry, nie warto kombinować? - voyteckk - 30-03-2007 Nie wydaje mi się żeby karmel aż tak wpłynął na słodycz wina. O ile się orientuję nawet niewielkie ilości karmelu wystarczą by poprawić barwę wina. - Kuba83 - 30-03-2007 Karmel - czyli cukier palony, ciecz gęsta o gorzkim smaku i dużej sile barwiącej Tyle wyczytałem w literaturze, nie sądze żeby miał wpływ na zmiane smaku a kolor to napewno się poprawi ![]() Sam wypróbuje jak zrobi mi się ryżowe ![]() |