Forum Domowych Winiarzy
Brak barwy - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Brak barwy (/showthread.php?tid=2501)



Brak barwy - MistrzJack - 30-03-2007

Zajrzałem do win a tam niespodzianka – cytrynowe zupełnie się wyklarowało, no kryształ. Tylko, że zrzuciło cały kolor. Jest przeźroczyste jak woda. Niby nic, ale brak koloru budzi podejrzliwość próbujących.
Pytanie jest czy, czym i na jaki kolor zabarwić cytrynowe?


- voyteckk - 30-03-2007

Przy winach białych najczęściej barwi się karmelem. Sam tego jeszcze nie robiłem ale wyczytałem, że w zależności od stopnia "przypalenia" karmelu uzyskuje się barwę żółtą, żółtobrązową lub brązową.
Do cytrynki to najlepszy będzie kolor żółty. Poeksperymentuj na małej próbce


- mikaszek - 30-03-2007

Bardzo ładny kolor żółty daje szafran, nawet w małej ilości, niestety zmienia smak i zapach na korzenno-pikantny - ale może by to z czasem przeszło?


- MistrzJack - 30-03-2007

Wino jest już słodkie i karmel może to pogorszyć.
Wiem żę na forum są już podobne wątki ale niewiele z nich wynika. Wino początkowo było żółte. Obawiam się, że kolor z soku czy innego wina też może wytracić.


- mikaszek - 30-03-2007

To może, skoro smak jest dobry, nie warto kombinować?


- voyteckk - 30-03-2007

Nie wydaje mi się żeby karmel aż tak wpłynął na słodycz wina. O ile się orientuję nawet niewielkie ilości karmelu wystarczą by poprawić barwę wina.


- Kuba83 - 30-03-2007

Karmel - czyli cukier palony, ciecz gęsta o gorzkim smaku i dużej sile barwiącej
Tyle wyczytałem w literaturze, nie sądze żeby miał wpływ na zmiane smaku a kolor to napewno się poprawi;)
Sam wypróbuje jak zrobi mi się ryżowe

:szampan: