Forum Domowych Winiarzy
Kupażować??? - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Kupażować??? (/showthread.php?tid=2591)



Kupażować??? - Plutekxxx - 12-01-2005

Witam
mam pytanie czy można skupażować wino z czarnego winogrona i bzu z winem z ryżu, albo z żyta?
Jeśli tak to w jakich proporcjach
Dziękiiii


- jsslash - 12-01-2005

a obie kupazuj jak chcesz i jak Ci się żywnie podoba:), próbój na ilościach rzędu szklanki i próbój czy dobre....inwencja należy do Ciebie...to że to jest wino z winogron czy z żyta nic nie mówi....jaka słodkość, jaka kwasowość, młode czy stare....to wszystko wpłynie na końcowy efekt kupażu, dlatego wszystko w Twoich rękach i nikt Ci tu nic nie pomoże.... pozdrawiam:)


- zelazny_gst - 12-01-2005

Dodam tylko że według Cieślaka wino po skupażowaniu musi leżakować przynajmniej 1-2 mies. dzięki czemu składniki ulegają zharmonizowaniu.


Piłem ostatnio kupaż z trzech win śliwki węgierki, czarnego bzu i czarnej porzeczki wino było naprawde wyśmienite najbardziej był wyczuwalny smak czarnego bzu a zapach czarnej porzeczki tylko śliwka węgierka gdzieś zagineła.


- jsslash - 13-01-2005

ja już próbowałem 3 'sprawdzone przepisy na kupaż' ale jak narazie żaden nic dobrego nie przyniósł. dlatego już na zawsze będę kupażował samodzielnie. pozdrawiam
ps. oczywiscie zapomniałem dodać, że wino musi odstac swój czas :)


- Plutekxxx - 14-01-2005

Dzięki wam za rady, będę ekserymentował sam.
pozdrawiam