Forum Domowych Winiarzy
Wznowienie fermentacji po siarkowaniu :( - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Chemia (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=33)
+---- Wątek: Wznowienie fermentacji po siarkowaniu :( (/showthread.php?tid=2649)



Wznowienie fermentacji po siarkowaniu :( - Rafał - 20-01-2005

Mam problem, duzy problem. Albo czegos nie rozumie, albo cos zle robie, albo cos jest nie tak. Oto problem:
Zrobilem winko głogowe. Chcialem uzyskac polwytrawne 14%. Przefermentowalem nastaw do poziomu 14% wytrawnego, sklarowało się, zasiarkowalem po pierwszym obciągu 1g/10l i lezalo jeszcze ponad pol roku aby sie ulozylo. Nastepnie doslodzilem aby uzyskac polwytrawne i zasiarkowalem jeszcze raz przed butelkowaniem dajac 1g piro na 10l dla pewnosci ( a nie 0,6 ) O dziwo, po tygodniu schodze do piwnicy a tam w kilku butelkach wznowiona fermentacja :( I zbaranialem w tym momencie.

Wszystkie butelki byly dokladnie wyparzone, winko zasiarkowane 1g/10l wiec nie wiem co moglo spowodowac wznowienie fermentacji. Uzywalem piro z Multimexu. Moze ten produkt jest wadliwy, a moze ja popelnilem blad. Az strach pomyslec ze mam dwie butle pelne dzikiej rozy ktore tez mam zamiar przedobic na polslodkie 14%.Prosze o pomoc.


- moonjava - 20-01-2005

to nic ze razem dales 2g/10L, bo w dwoch partiach, a to nie dziala tak samo jak za jednym razem. :(

jak tak leżało to ile razy zlewałeś? robił sie osad miedzy obciągami?


- Rafał - 21-01-2005

zlewalem dwa razy
Pierwszy obciag i siarkowanie, potem pojawila sie jeszcze mala warstwa resztekosadu i zrobilem drugi obciag. POtem bylo czyste jak lza i lezalo z pol roku az do butelkowania polaczonego z siarkowaniem 1g/10l

Wiem ze dwie porcje po 1g/10l to nie 2g/10l w jednej porcji. Ale chyba ten 1g/10l przy butelkowaniu powinien byc wystarczajacy?


- DarekRz - 21-01-2005

Pytanie zasadnicze - jakich drożdży uzyłeś? Pytanie zasadnicze nr 2 -- czy fermentacja wtórna wystapiła tylko w kilku butelkach? - czy sprawdzałeś inne? Czy jesteś w stanie powiedzieć, które z butelek ruszyły? - tzn. czy przypadkowe, czy np. z poczatku butelkowania, czy może z końca?

Pytanie zasadnicze nr 3 - czy piro z Multimexu jest pakowane równie bezszczelnie jak pozywka? - czy może jednak w szczelne polietylenowe woreczki zabezpieczające przed wilgocią?


- Rafał - 21-01-2005

1 Uzywalem drozdzy Tokaj.
2 Tak... Fermentacja wtorna wystapila na razie tylko w kilku butelkach... kilku w piwnicy + wszystkich tych ktorych nie znioslem do piwnicy i pozostawilem w cieplejszym domku.
Trudno mi teraz stwierdzic ktore z butelek ruszyly ponownie... czy te z konca czy z poczatku butelkownania
3 Piro jest pakowane przez multimex identycznie jak pozywka i drozdze. Opakowanie nie jest szczelnie zamkenite tylko zszyte zszywkami. Czy to moze byc powod wznowienia fermentacji ?


- DarekRz - 21-01-2005

Ad 3. Zdecydowanie tak - pirosiarczyn potasu jest nietrwały i to juz jakas paranoja żeby pakować to w celofanik tylko zagiety a nie zaklejony i jeszcze przebic zszywkami robiąc piękne cztery dziurki :kwasny:


- jaro1 - 21-01-2005

Darek RZ: czy przyczyna wznowienia fermentacji w butelkach moga byc sączące korki. U mnie taki objaw zaobserowałem tylko w sączacych butelkach, reszta jest ok. rozumiem ze nawet zasiarkowane wino moze zaczac robić przy nieszczelnych korkach.


- DarekRz - 21-01-2005

Nie wiem - teoretycznie bardziej wydaje mi sie prawdopodobne, że po prostu w butelkach, gdzie ruszyła fermentacja, w wyniku zwiekszonego cisnienia wino wydostało sie przez drobne szczeliny w korku.


- Rafał - 21-01-2005

Dziekuje za odpowiedz. Mialem takie podejrzenia ze to moze byc wina produktu multimexu... i to chyba bylo to... Ale tak naprawde to pewnym byc nie moge. Na pewno juz nie zakupie tego piro pakowanego w polotwartym woreczku.

A wszelkie saczace korki trzeba jak najszybciej wymienić albo przeznaczyc butelke do sporzycie :) przynajmniej ja tak robie


- Rafał - 21-01-2005

I jeszcze prosze o porade... gdzie zakupic pirosiarczyn ? czy ten z Browamatora jest OK ? Bo Multimexowi juz podziekuje.


- DarekRz - 21-01-2005

Browamator pakuje dobrze - tyle, że po 20 g - najlepiej zamów parę torebek z Browamatora - bedziesz miał do dezynfekcji i większych nastawów- czy też moze rozbujasz produkcję tak, że bedziesz robił ze trzy nastawy w tygodniu :). Poza tym pare 10 g torebek z Biowinu - troszkę gorzej pakowane bo w torebki papierowe -powlekane - choć chyba ostatnio trochę zmienili opakowania piro i pozywki - ktoś kupował ostatnio z Biowinu??