Forum Domowych Winiarzy
Dokwaszenie wina przed butelkowaniem - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Dokwaszenie wina przed butelkowaniem (/showthread.php?tid=2947)



Dokwaszenie wina przed butelkowaniem - Figiel - 07-04-2005

Czy można dodać kwasu cytrynowego do wina bezpośrednio przed zlaniem go do butelek? (nie zrobiłem tego wcześniej a za kilka dni będzie termin do zlania)


- alveanerle - 07-04-2005

1# przyjmuje się że wszelkie dodatki, jeśli można, najlepiej wykonywać przed fermentacją.

2# jeśli wyszło ci zbyt mało kwaskowe, to oczywiście weź i dosyp, tylko sprawdź najpierw, na niewielkiej ilości, czy istotnie będzie lepiej. Albo czy nie lepiej zamiast walić kwasku może np skupażować z czymś zbyt kwaśnym, jeśli masz coś zbyt kwaśnego co akurat pasuje.


- Figiel - 07-04-2005

Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"?


- sasza - 07-04-2005

Cytat:Wysłane przez Figiel
Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"?

Kwaśna może być:
- śmietana
- mina
- sok z cytryny
- kupa innych rzeczy.

Mam jednak wrażenie, że autorowi sformułowania chodziło o inne wino, takie, które dla odmiany jest coś zbyt kwaśne, a nie coś niezbyt kwaśne :)

/sasza


- tibek - 07-04-2005

alveanerle:
Istnieją jakieś przesłanki co do dodawania przed fermentacją poza faktem, że lepiej się wymiesza wszystko?


- MSZ - 08-04-2005

Np takie:, ze odpowiednia kwasowosc dobrze wplywa na proces fermentacji.


- moonjava - 08-04-2005

... i źle wpływa na rozwoj szkodliwych drobnoustrojow.


- eldoktor - 08-04-2005

Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać:jedzenie::jedzenie::co_jest::co_jest:


- endrzer - 08-04-2005

Cytat: Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać:jedzenie::jedzenie::co_jest::co_jest:
och nie zgadzam się - śmietana może się w tym przypadku ściąć :big: polecałbym ..o nie, nie powiem:nie_powiem:
a tak poważnie to uważam, że można jeszcze dosypać kwasku. lepiej jest jednak wcześniej go używać. w razie czego termin zlania do butelek można odwlec:chytry: przecież nie jest to żelazna data, że wtedy, a wtedy trzeba butelkować


- Wacek - 08-04-2005

Witam
My tu [...] staramy się obniżyć zawartość kwasów w winach a ty masz problem wychodzący przed orkiestrę.
Kwasowość w winach obniża się przez dodanie wody lub chemicznie strącając kwasdy.
Wina mało kwaśąne np z gruszek łączymy dodając sok z czerwonych porzeczek lub z pigwowca.
Wacek


- moonjava - 08-04-2005

.... sok .... lub też wino z kwasnych owocow.