![]() |
Dokwaszenie wina przed butelkowaniem - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Dokwaszenie wina przed butelkowaniem (/showthread.php?tid=2947) |
Dokwaszenie wina przed butelkowaniem - Figiel - 07-04-2005 Czy można dodać kwasu cytrynowego do wina bezpośrednio przed zlaniem go do butelek? (nie zrobiłem tego wcześniej a za kilka dni będzie termin do zlania) - alveanerle - 07-04-2005 1# przyjmuje się że wszelkie dodatki, jeśli można, najlepiej wykonywać przed fermentacją. 2# jeśli wyszło ci zbyt mało kwaskowe, to oczywiście weź i dosyp, tylko sprawdź najpierw, na niewielkiej ilości, czy istotnie będzie lepiej. Albo czy nie lepiej zamiast walić kwasku może np skupażować z czymś zbyt kwaśnym, jeśli masz coś zbyt kwaśnego co akurat pasuje. - Figiel - 07-04-2005 Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"? - sasza - 07-04-2005 Cytat:Wysłane przez Figiel Kwaśna może być: - śmietana - mina - sok z cytryny - kupa innych rzeczy. Mam jednak wrażenie, że autorowi sformułowania chodziło o inne wino, takie, które dla odmiany jest coś zbyt kwaśne, a nie coś niezbyt kwaśne ![]() /sasza - tibek - 07-04-2005 alveanerle: Istnieją jakieś przesłanki co do dodawania przed fermentacją poza faktem, że lepiej się wymiesza wszystko? - MSZ - 08-04-2005 Np takie:, ze odpowiednia kwasowosc dobrze wplywa na proces fermentacji. - moonjava - 08-04-2005 ... i źle wpływa na rozwoj szkodliwych drobnoustrojow. - eldoktor - 08-04-2005 Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać ![]() ![]() ![]() ![]() - endrzer - 08-04-2005 Cytat: Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszaćoch nie zgadzam się - śmietana może się w tym przypadku ściąć ![]() ![]() a tak poważnie to uważam, że można jeszcze dosypać kwasku. lepiej jest jednak wcześniej go używać. w razie czego termin zlania do butelek można odwlec ![]() - Wacek - 08-04-2005 Witam My tu [...] staramy się obniżyć zawartość kwasów w winach a ty masz problem wychodzący przed orkiestrę. Kwasowość w winach obniża się przez dodanie wody lub chemicznie strącając kwasdy. Wina mało kwaśąne np z gruszek łączymy dodając sok z czerwonych porzeczek lub z pigwowca. Wacek - moonjava - 08-04-2005 .... sok .... lub też wino z kwasnych owocow. |