![]() |
Wino typu Tokay - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Wino typu Tokay (/showthread.php?tid=3747) |
Wino typu Tokay - wito - 22-09-2005 Sporządziłem w tym roku wino z agrestu. Sklarowało sie samoczynnie. Jest bardzo wytrawne i ostre w smaku. Postanowiłem je upodobnić do węgierskiego tokayu. Zmieszałem w równych częściach z zimowym winem rodzynkowym, też wytrawnym. Razem 15 litrów. BLG 0, alk 14%. Powinienem dodać do tego miód i tu zaczynają się schody. Nie posiadam takowego ![]() Dodałem więc 0,5 l spirytusu i 70 dag rodzynek i pomaceruję je około miesiąca. Co o tym sądzicie? Czytałem też o nasionach kozieradki i płatkach czarnej malwy macerowanej w winach upodabnianych do węgrzynów. Czy ktoś tak robił? Pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miłośnicy dwóch desek szykujcie się do sezonu dziś rano było 5 stopni. ![]() ![]() - alveanerle - 22-09-2005 Z malwy to raczej będzie ekstrakt w kolorze czerwonawym, to nie tyle do białych tokajów co raczej do pełnokrwiście czerwonych węgrzynów upodobniania się zda zapewne. |