Forum Domowych Winiarzy
Wino typu Tokay - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Wino typu Tokay (/showthread.php?tid=3747)



Wino typu Tokay - wito - 22-09-2005

Sporządziłem w tym roku wino z agrestu. Sklarowało sie samoczynnie. Jest bardzo wytrawne i ostre w smaku. Postanowiłem je upodobnić do węgierskiego tokayu.
Zmieszałem w równych częściach z zimowym winem rodzynkowym, też wytrawnym. Razem 15 litrów. BLG 0, alk 14%.
Powinienem dodać do tego miód i tu zaczynają się schody. Nie posiadam takowego
:placze: a jeżeli nabędę to zrobię krupnik, który jest nieodłącznym towarzyszem narciarza.
Dodałem więc 0,5 l spirytusu i 70 dag rodzynek i pomaceruję je około miesiąca.
Co o tym sądzicie?
Czytałem też o nasionach kozieradki i płatkach czarnej malwy macerowanej w winach upodabnianych do węgrzynów. Czy ktoś tak robił?
Pozdrawiam wszystkich
:helo::helo::helo::helo::helo:
Miłośnicy dwóch desek szykujcie się do sezonu dziś rano było 5 stopni.:hahaha::big:


- alveanerle - 22-09-2005

Z malwy to raczej będzie ekstrakt w kolorze czerwonawym, to nie tyle do białych tokajów co raczej do pełnokrwiście czerwonych węgrzynów upodobniania się zda zapewne.