![]() |
Za dużo pirosiarczynu - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Za dużo pirosiarczynu (/showthread.php?tid=3987) |
Za dużo pirosiarczynu - dorg1 - 20-10-2005 Pomylkowo dodałam zamiast MD pirosiarczyn z drugiej butelki, czy można to jakoś uratować , bo to wino z czeremchy i szkoda mi zmarnować, proszę o podpowiedź - DarekRz - 20-10-2005 Ile było tego pirosiarczynu na jaką ilość nastawu? - dorg1 - 02-11-2005 Pirosiarczynu było 10g, a nastawu wina 5 l - moonjava - 02-11-2005 o rany, normalnie stosuje sie 10g na 100L... zacznij przelewać wino przewietrzając je przy tym; moze dodatek wody utlenionej cos pomoze (poczytaj o tym w dziale Chemia). - Skrzych - 02-11-2005 Jak dla mnie to ![]() Miałem problemy po przedawkowaniu moszczu 10g/30l, wino wyszło niepijalne... Krzysztof - cayose - 02-11-2005 bawcie się dalej chemią... ![]() ![]() ![]() ![]() - Skrzych - 02-11-2005 Cytat:Wysłane przez cayose Piotrze, przestań fermentować - czy ty zdajesz sobie sprawę jaka to chemia??? Krzysztof - cayose - 02-11-2005 Cytat:Wysłane przez Skrzych nie, i nie chcę... ![]() ![]() ![]() a tak poważnie... wyraz "chemia" jest tutaj umowny... nie chcę zaczynać kolejnej dyskusji, która do niczego sensownego nie doprowadzi. Są zwolennicy i przeciwnicy dodawania do win różnych specyfików. Kwestia gustu... pisząc "bawcie się dalej chemią" miałem na myśli to, że takie są właśnie efekty jak się za coś zabieramy bez odpowiedniej podstawy... ![]() ![]() pozdrawiam - MSZ - 02-11-2005 Cytat:Wysłane przez Skrzych To okolo 0.33 g na litr. Powaznie nie dalo sie nic zrobic ? I bylo az tak paskudne ? Ja myslalem, ze tak do 0.2 g na litr raczej trudno wyczuc, zwlaszcza jak sie da winu troche czasu. - Skrzych - 02-11-2005 Bylo to rabarbarowe, moje ulubione (no może poza wiśniowym i ryżowym wermutem...) Z niemałym trudem udało mi sie uruchomić fermentację za pomocą Uvaferm L43, jednakowoż efekt finalny nie miał nic (poza kolorem) wspólnego z winem rabarbarowym, ni aromatu ni smaszczku... takie bele co ![]() Na szczęście mały kupażyk przywrócil mu blask ![]() Krzysztof - MSZ - 02-11-2005 Czyli to ze wzglad na zaburzenia fermentacji a nie posmak "siarki" ? - dorg1 - 03-11-2005 Litości, czy w końcu jest jakaś mozliwość usunięcia tego pirosiarczynu z nastawu, czy też wszystko jest do wyrzucenia? Bo jest kilka wypowiedzi, ale zadna konkretna, pomóżcie proszę..... - Skrzych - 03-11-2005 Cytat:Wysłane przez MSZJak dla mnie i jedno i drugie ![]() Cytat:Wysłane przez dorg1Jak dla mnie - to nadaje sie do kanału ![]() Krzysztof |