Forum Domowych Winiarzy
Winomierze - rózne modele - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+---- Wątek: Winomierze - rózne modele (/showthread.php?tid=423)



Winomierze - rózne modele - Marco de Mon - 19-08-2003

Kupując inne rzeczy u Zamojskich ( polecam głownie pod wzgledem jakosci ich towary ), nabyłem też winomierz i tu duże zdziwienie bo okazało sie że jest to cos innego niz np z Biowinu, nie wiem czy podzialka odnosi sie do blg bo to co jest w opicie raczej jest bardzo przyblizone i uwazam ze wskazanie np 9-12% to troszke za duzy błąd. Czy ktos ma taki winomierz i umie sie nim poslugiwac ?


- Wesoly - 20-08-2003

Zaeskanuj instrukcję i zrób fotkę tego cukromierza. Te % to pewnie zawartosc cukru, czyli defakto blg....
Pozdr
Wesoły


- Marco de Mon - 21-08-2003

Tu jest zdjecie tego winomierza - http://strony.wp.pl/wp/drozdzewiniarskie/wskaznik.jpg


- DarekRz - 21-08-2003

Sądząc ze skali 0-30 jest to typowy cukromierz wyskalowany w Blg.


- JM - 21-08-2003

Swego czasu na starym forum "Pawel" narzekał na niedokładnosci pomiaru tym cukromierzem.
Radze sprawdzic wskazania:
czysta woda = 0 Bllg
104 g cukru rozpuszczone i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
Temperatura roztworu najlepiej taka w jakiej najczesciej będziesz dokonywal pomiarow.
Poza tym cukromierz ten wyroznia sie niebanalna podzialka - mianowicie 5 stopniowy odcinek skali podzialony jest na 3 dzialki, czyli po 1,33 stopnia.
Bardzo praktyczne, pogratulowac producentowi!


- Marco de Mon - 22-08-2003

Dzieki za pomoc, tez myslalem o przetestowaniu go na czyms i potem zrobieniu sobie odpowiednio wlasniej skali.