Forum Domowych Winiarzy
WINO RYŻOWE <- WYSZŁO ZIELONE ?!?!?! - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: WINO RYŻOWE <- WYSZŁO ZIELONE ?!?!?! (/showthread.php?tid=4717)

Strony: 1 2


WINO RYŻOWE <- WYSZŁO ZIELONE ?!?!?! - Sting - 07-01-2006

Niechcąco usunąłem wiadomość tak więc zamieszczam dokładny opis raz jeszcze:


Na początku listopada postanowiłem zrobić winko ryżowe, ale że nie miałem żadnego wolnego balonu zrobiłem je w dwóch butlach 5l po wodzie (niebieskich).

Wszystko pięknie bulkało, pracowało...
Wczoraj dorobiłem się nowego 15l balona tak więc winko ryżowe postanowiłem przelać w końcu do balona, zrobiłem tak i... ku mojemu zaskoczeniu winko ma kolor zielony !
Nigdy nie robiłem z ryżu więc nie wiem jak to jest, ale raczej zielone nie powinno być?! czyżby jakieś odfarbienie od butli niebieskiej ??

Co do baniaków, specjalnie się przyglądałem czy są jakieś odbarwienia czy coś podobnego ale nic... zupełnie nic, baniaki na wodę wyglądają zupełnie jak nowe...

Co do "winka", nie zauważyłem tam żadnych dziwnych rzeczy, żadnej pleśni, osadów, normalne tyle ze zielone! Jedyne co zwróciło na mnie uwagę to zapach, niestety dziwny, czuć alkohol ale jakby też starą ścierką zalatywało...
Sam nastaw jeszcze pracuje, choć super wolno, jakieś jedno bulknięcie na 1-2godziny.

Co do nastawu, podaję poniżej składniki:
- drożdże uniwersalne
- MD
- 6l wody
- 1kg cukru
- 1kg ryżu
- 20gr kwasku cytrynowego
-------------------
po 4 dniach dolewanie:
- 1kg wody
- 1kg cukru
-------------------
po kolejnych 6dniach dolewanie:
- 0,9l wody
- 1kg cukru

W załącnziku zdjęcie (butla oczywiście po prawej), proszę o ocenę sytuacji ?!


- MSZ - 07-01-2006

Malo co widac w tej butli. Powinienes sie cieszyc, od jakies czasu gro forumowiczow bezskutecznie poszukuje metody na wyprodukowanie zielonego trunku :) Zartuje oczywiscie, moglbys zamiescic jakies lepsze zdjecie ?


- Crazy_Cat - 07-01-2006

Na przykład to z poprzedniego postu, zanim go skasowałeś... Było OK!


- Sting - 07-01-2006

tylko nie wiem jak dołączyć kolejne zdjęcie...


- Piorun - 07-01-2006

Niestety można dołączyć tylko jedno zdjęcie do jednej odpowiedzi. Moja rada napisz nową odpowiedź i dołącz do niej załącznik ( czyli twoje zdjęcie)

Pozdrawiam Piorun


- rocker - 07-01-2006

Albo skorzystaj z darmowego mini-serwera:
http://winko-upload.ahh.pl/

Wgraj tam swoje zdjęcie, a następnie edutuj swoją pierwszą wiadomość i za pomocą funkcji [img] umieść link do zdjęcia z owego serwera.


- Margot - 07-01-2006

współczuję, ale to wino raczej nie do spożycia :kwasny:


- Sting - 08-01-2006

Tak więc zoribłem nowe zdjęcie, po dobie widze, że wino zmieniło nieco kolor, z zielonego zrobiło ię jakieś takie seledynowe, z domieszką żółtego. Pod tym linkiem zdjęcie:
http://www.starzaki.eu.org/~rocker/wino/files/zielone12.gif

Generalnie widze, że chyba nikt się nie spotkał z takim przypadkiem ?! no nic, poczekam z tydzień dla eksperymentu i wylewam... No chyba że sprzedam na Allegro we fiolkach jako wybryk natury :)


- ice77 - 08-01-2006

Albo na zdjęciu słabo widać albo ja nie widzę, aby to winko było zielone a seledynowego to na pewno nie przypomina


- Skrzych - 08-01-2006

Póki co nic sie nie dzieje, moim zdaniem.
Poczekac trzeba, ale nie tydzień, a z półtora miesiąca.
Po prostu podczas zlewania dotleniłeś drożdże i te w najlepsze dofermentowują sobie reszki cukru w nastawie.

Krzysztof


- Sting - 08-01-2006

Ale ten kolor i zapach, czy to naturalne ?


- farmer - 08-01-2006

Tylko czemu tyle wolnego miejsca w balonie? Winiarzu, czy Ci nie żal?


- Crazy_Cat - 08-01-2006

Cytat:Wysłane przez Skrzych
Póki co nic sie nie dzieje, moim zdaniem.
Poczekac trzeba, ale nie tydzień, a z półtora miesiąca.
Po prostu podczas zlewania dotleniłeś drożdże i te w najlepsze dofermentowują sobie reszki cukru w nastawie.

Krzysztof

Tak, tak, a przy okazji założyły hodowlę glonów, stąd zielony kolor... ;) Krzychu - a weźmiesz odpowiedzialność jak kolega zejdzie z tego świata po wypiciu tego...? Ja bym tego nie pił...:glupek:


- moonjava - 08-01-2006

Zawsze można... ten... no... "ugotować powidła" z tego wina. :nie_powiem: :cool: :big:


- Skrzych - 08-01-2006

Gdzie tu widzicie glony? Przecież glony potrzebują tlenu, a w fermentującym nastawie raczej brakuje tego pierwiastka.

Co do zapachu - przecięż to jest wino po pierwszym obciągu, jeszcze fermentuje... CIERPLIWOSCI!

Jeżeli za sześć tygodni sytuacja będzie podobna - wtedy sie poddam, teraz jest na to za wcześnie.

Krzysztof


- Crazy_Cat - 08-01-2006

Cytat:Wysłane przez Skrzych
Gdzie tu widzicie glony? Przecież glony potrzebują tlenu, a w fermentującym nastawie raczej brakuje tego pierwiastka.

(...)

Krzysztof

Krzychu, przecież żartowałem...:glupek: Nie chodzi mi o glony, tylko ten zielony kolor może być efektem czegoś co przeszło z plastiku. Sam kiedyś próbowałem w 5-litrowym PET'cie i ręczę, że czuć plastik!


- farmer - 08-01-2006

Ja tam zielonego nie widze, a jak żyje to nigdy u mnie daltonizmu nie stwierdzono. Myślę że kolor jest w normie, toć to jeszcze nawet nie bożole :P


- xarts - 08-01-2006

Poszukaj sobie dobrego (szczelnego garnka) i dobrej chłodnicy. Chociaż nawet produkt de***** tego surowca bałbym się wypić:jezor:


- Skrzych - 08-01-2006

xarts - ile ryżowców popełniłeś, że tak łatwo wydajesz sądy i to na odległość??
Pospiech jest dobry przy łapanie pcheł, wino potrzebuje cierpliwości.

Krzysztof

PS A propos - Sting, skąd jesteś, może ktoś ma blisko i sprawdzi organoleptycznie?


- xarts - 09-01-2006

Mało. Ale jeżeli coś jest zielone to chyba źle? raz miałem zieolną wodę. W akwarium. Poza tym nigdy.


- rocker - 09-01-2006

Sting, to Twoje zdjęcie?
http://www.starzaki.eu.org/~rocker/wino/files/zielone12.gif


- Skrzych - 09-01-2006

Cytat:Wysłane przez xarts
Mało. Ale jeżeli coś jest zielone to chyba źle? raz miałem zieolną wodę. W akwarium. Poza tym nigdy.

OK, ale to wino nie jest zielone
Ja do czasu II obciągu zachowałbym daleko idącą wstrzemięźliwość co do oceny tego trunku. Pażiwiom, uwidim...

Krzysztof


- Sting - 09-01-2006

Prosze szanownych kolegów i spojżenie na zdjęcie numer 1 czyli te na samej górze posta, jeżeli to nie jest zielony kolor to jaki ?! :)

Nom ale możemy uważać za zamknięty temat bo jutro "winko" wylewam... czekam nie będę bo jakikolwiek stwór z tego nie wyjdzie to pić tego zamiaru nie mam ;)


- Twigel - 09-01-2006

Cytat:Wysłane przez Sting
Prosze szanownych kolegów i spojżenie na zdjęcie numer 1 czyli te na samej górze posta, jeżeli to nie jest zielony kolor to jaki ?! :)

Nom ale możemy uważać za zamknięty temat bo jutro "winko" wylewam... czekam nie będę bo jakikolwiek stwór z tego nie wyjdzie to pić tego zamiaru nie mam ;)

zrobisz jak bedziesz chcial ale napewno bym tego nie wylewal!


- Adamu_1 - 09-01-2006

Ja też bym tego nie wylewał dla mnie to winko jest żółte więc niech jeszcze postoi a potem zobaczymy coś napewno z tego wykombinujesz... a do kibla zawsze można wlać :lol: