Forum Domowych Winiarzy
Na ile dosłodzić jabłkowe? - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Na ile dosłodzić jabłkowe? (/showthread.php?tid=5476)



Na ile dosłodzić jabłkowe? - Aktal - 13-03-2007

Moje jabłkowe zbliża się do 3 zlania. Ma ok. 3 miesięcy. Proporcja sok/woda(plus pojemność po rozpuszczeniu cukru) wynosi 1/1. Cukromierz pokazuje Blg = 3, nastaw oczywiście już nie pracuje i osiągnął max %.

Pytanie.

Uwzględniając poprawkę na niecukry na ile Blg powinienem je dosłodzić waszym zdaniem aby było i dobre i nie za słodkie?


- kalinowa - 13-03-2007

Wszystko zależy od tego jakie wina lubisz. Osobiście dosładzam do mojego indywidualnego smaku - polecam do tego celu użyć miodu zamiast cukru. Dosładzaj małymi partiami, aż osiągniesz pożądany efekt.
PS Jeżeli jednak chcesz teoretyczny podział na wina słodkie/wytrawne w zależności od Blg to dopiero wieczorem jak wrócę do domu i sprawdzę w Cieślaku.


- moonjava - 13-03-2007

To pytanie nosi znamiona sondy. ;) Bo część powie Ci że takie jest dobre, część każe troche dosłodzić, a część powie że jeszcze duzo cukru trzeba dosypać... bo nie ma czegoś takiego jak jedyny i słuszny poziom cukru.



arek


- Mordimer - 13-03-2007

Jeśli robiłeś jabłka ze stosunkiem moszcz/woda == 1/1 to pewnie za bardzo esencjonalne to nie wyjdzie. Do tego jeszcze piszesz, że dociągnęło do max % więc pewnie nad aromat jabłek może się wybijać woń alkoholu ( szczególnie jeśli użyłeś jakichś siepaczy drożdżowych i wino ma z 17-18% ).
Ja bym dosłodził takie winko na półsłodkie, czyli jak dla mnie około 40g cukru na litr ( to w jabłkowym Blg chyba będzie gdzies na poziomie 6-7 biorąc poprawkę na niecukry i zawartość alkoholu ) i pił schłodzone w letnie gorące dni.


- tasmol - 13-03-2007

Jeśli jesteś zadowolony z procentów to wybij drożdże i dosłodź do smaku. Każdy ma swój gust. Ważne aby Tobie smakowało.


- Aktal - 14-03-2007

Cytat:Wysłane przez Mordimer
Jeśli robiłeś jabłka ze stosunkiem moszcz/woda == 1/1 to pewnie za bardzo esencjonalne nie wyjdzie

A czy pomoże coś jeśli dodam że dałem do niego także 1/2 kg rodzynek?? Poprawi to esencjonalność w sposób wystarczający? A jeśli nie to w jaki sposób wpłynie na moje jabłkowe winko?


- sobek - 14-03-2007

Cytat:[i]
A czy pomoże coś jeśli dodam że dałem do niego także 1/2 kg rodzynek?? Poprawi to esencjonalność w sposób wystarczający? A jeśli nie to w jaki sposób wpłynie na moje jabłkowe winko?


Jeżeli masz tego wina maksymalnie jakieś 7l to poprawi.
Mogę przyjść spróbować. :) Ja też w tym roku przesadziłem z wodą. Pozdrawiam.