![]() |
Na ile dosłodzić jabłkowe? - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Na ile dosłodzić jabłkowe? (/showthread.php?tid=5476) |
Na ile dosłodzić jabłkowe? - Aktal - 13-03-2007 Moje jabłkowe zbliża się do 3 zlania. Ma ok. 3 miesięcy. Proporcja sok/woda(plus pojemność po rozpuszczeniu cukru) wynosi 1/1. Cukromierz pokazuje Blg = 3, nastaw oczywiście już nie pracuje i osiągnął max %. Pytanie. Uwzględniając poprawkę na niecukry na ile Blg powinienem je dosłodzić waszym zdaniem aby było i dobre i nie za słodkie? - kalinowa - 13-03-2007 Wszystko zależy od tego jakie wina lubisz. Osobiście dosładzam do mojego indywidualnego smaku - polecam do tego celu użyć miodu zamiast cukru. Dosładzaj małymi partiami, aż osiągniesz pożądany efekt. PS Jeżeli jednak chcesz teoretyczny podział na wina słodkie/wytrawne w zależności od Blg to dopiero wieczorem jak wrócę do domu i sprawdzę w Cieślaku. - moonjava - 13-03-2007 To pytanie nosi znamiona sondy. ![]() arek - Mordimer - 13-03-2007 Jeśli robiłeś jabłka ze stosunkiem moszcz/woda == 1/1 to pewnie za bardzo esencjonalne to nie wyjdzie. Do tego jeszcze piszesz, że dociągnęło do max % więc pewnie nad aromat jabłek może się wybijać woń alkoholu ( szczególnie jeśli użyłeś jakichś siepaczy drożdżowych i wino ma z 17-18% ). Ja bym dosłodził takie winko na półsłodkie, czyli jak dla mnie około 40g cukru na litr ( to w jabłkowym Blg chyba będzie gdzies na poziomie 6-7 biorąc poprawkę na niecukry i zawartość alkoholu ) i pił schłodzone w letnie gorące dni. - tasmol - 13-03-2007 Jeśli jesteś zadowolony z procentów to wybij drożdże i dosłodź do smaku. Każdy ma swój gust. Ważne aby Tobie smakowało. - Aktal - 14-03-2007 Cytat:Wysłane przez Mordimer A czy pomoże coś jeśli dodam że dałem do niego także 1/2 kg rodzynek?? Poprawi to esencjonalność w sposób wystarczający? A jeśli nie to w jaki sposób wpłynie na moje jabłkowe winko? - sobek - 14-03-2007 Cytat:[i] Jeżeli masz tego wina maksymalnie jakieś 7l to poprawi. Mogę przyjść spróbować. ![]() |