Forum Domowych Winiarzy
mieszanie Win? - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: mieszanie Win? (/showthread.php?tid=6018)



mieszanie Win? - Bestarni - 16-09-2006

Poradzcie, co jest lepiej robic: wino z jednego owoca, a poten kupazowac? Czy odrazu razem fermentowac?:niewiem:


- lolo - 16-09-2006

Kupażujemy raczej wina o odmiennych charakterystykach, aby w efekcie dało się to pić. Np. wino kwaśne-wytrawne ze słodkim, wytrawne - jałowe, z czerwonym-garbnikowych (ciekawe połączenie wiśni i agrestu).


- Bestarni - 16-09-2006

Dotychczasowo robilem tylko z DZ i Jezyn, a w tym roku bede mial jeszcze wisnie, jablko, pozeczke i gruszke. To moze tak co pokombinowac?


- lolo - 16-09-2006

Co to jest DZ? Porzeczkę można traktować jako dodatek, wina jednorodne z tego owocu są z zasady puste, chyba, że stosujemy odkwaszanie. Wina z gruszki są natomiast mało kwaśne (można mieszać z jabłuszkiem, dobra para). Wiśnie oczywiście solo. Jeżyny są dobre na wino jednorodne i jako dodatek.


- Bestarni - 16-09-2006

DZ- Dzika Roza jest tego tu masa i nikt nie zbiera.


- greg_x - 17-09-2006

Cytat:Wysłane przez Bestarni
DZ- Dzika Roza [...]
Ciekawe... ;)


- Bestarni - 17-09-2006

Sorry pomylily mi sie klawosze:helo:


- Bestarni - 17-09-2006

Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?


- Baca Baców - 17-09-2006

Wiśnie : czarne jagody : jerzyny - 2:1:1
Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki.
Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze.


- emto - 17-09-2006

Cytat:Wysłane przez Bestarni
Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac?

Czarne jagody zdecydowanie z wiśniami;) Ze swojej strony polecam wspólną fermentację niż późniejsze kupażowanie.


- Jaccca - 21-09-2008

Witam. robię trzy wina - 1. wiśnia + pożeczka (3 - 1) 2. sama wiśnia, 3.sama pożeczka. Chciałem ocenić, która kombinacja będzie mi najlepiej smakowała. Obecnie winka są w końcowej fazie fermentacji. Najbardziej smakuje mi winko 1, czyli wiśnia z pożeczką. Kiedy najlepiej było by połączyć wino z samych wiśni z winem z pożeczki? już teraz czy po zakończeniu fermentacji?


- Frida - 21-09-2008

Możesz połączyć teraz, możesz po zakończeniu fermentacji. Jeżeli jesteś pewny połączenia, to przy okazji obciągu możesz łączyć.