![]() |
mieszanie Win? - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: mieszanie Win? (/showthread.php?tid=6018) |
mieszanie Win? - Bestarni - 16-09-2006 Poradzcie, co jest lepiej robic: wino z jednego owoca, a poten kupazowac? Czy odrazu razem fermentowac? ![]() - lolo - 16-09-2006 Kupażujemy raczej wina o odmiennych charakterystykach, aby w efekcie dało się to pić. Np. wino kwaśne-wytrawne ze słodkim, wytrawne - jałowe, z czerwonym-garbnikowych (ciekawe połączenie wiśni i agrestu). - Bestarni - 16-09-2006 Dotychczasowo robilem tylko z DZ i Jezyn, a w tym roku bede mial jeszcze wisnie, jablko, pozeczke i gruszke. To moze tak co pokombinowac? - lolo - 16-09-2006 Co to jest DZ? Porzeczkę można traktować jako dodatek, wina jednorodne z tego owocu są z zasady puste, chyba, że stosujemy odkwaszanie. Wina z gruszki są natomiast mało kwaśne (można mieszać z jabłuszkiem, dobra para). Wiśnie oczywiście solo. Jeżyny są dobre na wino jednorodne i jako dodatek. - Bestarni - 16-09-2006 DZ- Dzika Roza jest tego tu masa i nikt nie zbiera. - greg_x - 17-09-2006 Cytat:Wysłane przez BestarniCiekawe... ![]() - Bestarni - 17-09-2006 Sorry pomylily mi sie klawosze ![]() - Bestarni - 17-09-2006 Mam jeszcze w piwnicy pare sloikow czarnych jgod - mozna to z czms zmieszac? - Baca Baców - 17-09-2006 Wiśnie : czarne jagody : jerzyny - 2:1:1 Można dodać do tego nieco czarnej porzeczki. Trudno ocenić kiedy zaczyna się, a kiedy kończy kupażowanie. Zmieszanie win przed podaniem to już nie. Zmieszanie moszczów przed fermentacją to jeszcze nie. Im wcześniej skupażujesz tym szybciej masz efekt. Przeważnie warto wymieszać moszcze. - emto - 17-09-2006 Cytat:Wysłane przez Bestarni Czarne jagody zdecydowanie z wiśniami ![]() - Jaccca - 21-09-2008 Witam. robię trzy wina - 1. wiśnia + pożeczka (3 - 1) 2. sama wiśnia, 3.sama pożeczka. Chciałem ocenić, która kombinacja będzie mi najlepiej smakowała. Obecnie winka są w końcowej fazie fermentacji. Najbardziej smakuje mi winko 1, czyli wiśnia z pożeczką. Kiedy najlepiej było by połączyć wino z samych wiśni z winem z pożeczki? już teraz czy po zakończeniu fermentacji? - Frida - 21-09-2008 Możesz połączyć teraz, możesz po zakończeniu fermentacji. Jeżeli jesteś pewny połączenia, to przy okazji obciągu możesz łączyć. |