Forum Domowych Winiarzy
przesłodzony ryżowiec - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: przesłodzony ryżowiec (/showthread.php?tid=6537)



przesłodzony ryżowiec - Gucek - 11-11-2006

Witam wytrawnych smakoszy.
Czas jakiś temu nastawiłem ryżowca wg. przepisu kolegi. Wszystko było OK, wino zlałem, poddałem klarowaniu. Problem zaczął się, bo postanowiłem sprawić sobie ... cukromierz. Sprawdziłem mój napitek i okazało się, że Blg. wynosi 23. Wg mnie "ździebko" za wysoko. Pić tego się raczej nie da, bo słodkie okrutnie. Poradźcie proszę co zrobić. Puszczać jeszcze raz z nową matką czy niestety zostawić dla teściowej i mało lubianych gości?
pozdrawiam. :niewiem:


- moonjava - 11-11-2006

A jaka jest zaw. alkoholu?


arek


- Gucek - 11-11-2006

Nie mam niestety zielonego pojęcia. Wyczytałem, że aby to obliczyć musiałbym posiadać dane początkowe. Niestety cukromierz kupiłem zbyt późno.


- moonjava - 11-11-2006

No ale to jest wino z ryzu a nie owoców? :chytry: Chyba wiesz ile czego dałeś?


arek


- rafple - 11-11-2006

Podaj ile dałeś cukru i na jaki nastaw.


- Gucek - 11-11-2006

6 wody, 3 cukru, 1 ryżu, 2 cukry waniliowe, 2 cytryny10 dag drożdży zwykłych, przyprawy. Pracowało jakieś 5 tygodni.


- moonjava - 11-11-2006

Tak z grubsza:
3kg : 7,5L = 400g/L

400g - 230g = 170g/L

170 : 17 (const.) = 10% alc.

Możesz restartować ale musisz dodać wody.
Albo zrób drugie wino, wytrawne i zmieszaj oba.


arek


- Gucek - 11-11-2006

Dziękuję bardzo. Wybieram restart. A ile tej wody miało by być?


- moonjava - 11-11-2006

No a jakie to wino ma być?


arek


- Gucek - 11-11-2006

Deserowe, słodkie. ewentualnie półsłodkie. Z góry dziękuję za poradę.


- moonjava - 11-11-2006

Ile % alko?


- Gucek - 12-11-2006

12% powinna wystarczyć.


- moonjava - 12-11-2006

Rany, co to za przepis który na 12% alkoholu daje 400g/L cukru? :ysz:

Zastanawiałeś sie kiedyś nad używaniem sprawdzonych przepisów z forum? Albo nad używaniem drożdży winiarskich? :chytry:

Ile dodac teraz wody? Policz sobie cukry tak zeby wyszlo te 12% alk.

arek