![]() |
Butle z plastiku - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: O wszystkim (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Giełda (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Co i gdzie można kupić (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=28) +---- Wątek: Butle z plastiku (/showthread.php?tid=7875) Strony:
1
2
|
Butle z plastiku - Grzela - 14-09-2007 Witam. czy te plastikowe butle nadają się do wyrobu wina? http://www.gielda.plastnet.pl/index.php?act=ad_item&type=sprzedaz&ad_id=55 - SZYBKI - 14-09-2007 Jak najbardziej. - Kaszub - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez SZYBKI Pewny jestes??? Jak na mój gust plastik i wino to nie jest zbyt dobre połączenie... - Adrian - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez SZYBKIwino zawiera w sobie kwasy, a nietrzeba być znawcą chemi żeby wiedzieć że kwasy są substancjami żrącymi (powoli będą wyżerać plastik szkodząć winu a przede wszystkim zdrowiu) - mamcar - 14-09-2007 Dyskusja na temat plastikowych butli byla juz na forum. Ludzie robia w takich butlach i sobie chwala. - gaborro - 14-09-2007 Dokładnie. Proszę sobie poczytać. http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0 - Kaszub - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez mamcar Fakt każdy robi to co uważa za słuszne.... w sklepie w miejscu gdzie mieszkam też sprzedają wina (tzn. jabole) w plastikach ...ale zdaje sie tylko z jednego powodu sa o 50 gr tańsze od tych w szkle.. - mamcar - 14-09-2007 Wina w plastiku nie sa tylko sprzedawane w Polsce, a na calym swiecie, i to nie "jabole". A ze tak zapytam pojemnik fermentacyjny to z czego jest zrobiony? A zdaje mi sie to typowe winiarskie naczynie. - robkiz - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez Adrian Dobrze jednak troche sie na chemii znac i moc stwierdzic ze nie wszystko co kwas to żre. Zwłaszcza w przypadku plastikow. kilka przykladow: - polietylen jest bardziej wrazliwy na tluszcze niz na kwasy - kwas fluorowodorowy przechowywany jest wlasnie w plastiku jako ze żre szkło - szkło tez jest trawione przez rozne substancje, w tym wode. A w roztworze NaOH rozpuszcza sie w znaczacych(analitycznie) ilosciach ![]() krotko mowiac jest to troche jak dyskusja ile diabłow sie zmiesci na łebku od szpilki ![]() - gaborro - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez mamcar Właśnie o to chodzi. Przykład z forum. Fotorelacja z Węgier. Zobaczcie na ostatnie zdjęcia w czym są wina. http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7628&page=2 - Kaszub - 14-09-2007 Mamcar- tylko, że w pojemniku fermentacyjnym owoce trzyma się zazwyczaj kilka dni a nie przez cały okres fermentacji i dojrzewania. Ale jak wcześniej napisałem -każdy robi co uważa za słuszne. Mnie nikt nie przekona abym zamienił szkło na plastik. pozdrawiam - Łukasz84 - 14-09-2007 plastik a plastik to też różnica... więc niekoniecznie każdy się nadaje, ale te które są dopuszczone do kontaktu z żywnością zapewne się nadadzą ![]() - Grzela - 14-09-2007 Witam. Cieszę się z odpowiedziami na TAK. Butle w detalu kosztują niestety 24zł, ale po rozmowie z miłą panią spadła na 15zł. Zamówiłem 2 sztuki, niestety droga prowadzi przez firmę kurierską, w sumie wyniesie mnie to 50zł. Ja też wolę szkło, ale dwie rzeczy skłaniają mnie do kupna plastiku: Pierwsza- cena balonów w Kielcach 25l po 65zł, druga i chyba ważniejsza brak miejsca w mieszkaniu (dwie 40l już bulgoczą) ,ze szkłem trzeba się obchodzić jak z jajkiem, plastik jest bardziej tolerancyjny( z braku miejsca) na przypadkowe stuknięcia.Zamierzam nastawić z dzikiej róży i winogron. Pozdrawiam. - Djuke - 14-09-2007 Cytat:Wysłane przez Adrian Chyba jednak na chemii trzeba się trochę znać ![]() ![]() Nalej kwasu fluorowodorowego do szklanej butelki i plastikowej** ** Skrajnie niebezpieczna substancj, która niszczy tkanki a nawet uszkadza poważnie kości !! Nie polecam !! - Kaszub - 15-09-2007 Djuke, Po co pisać dokładnie to samo co kilka postów szybciej napisał Robkiz??? ![]() Zdaje się,że dzisiaj mam czepialski dzień... ![]() - Djuke - 15-09-2007 ops... nie doczytałem ![]() ![]() - robkiz - 15-09-2007 A mnie przed chwila zamurowalo. przegladam posty i dziwie sie czemu nagle zmienilo mi "Robkiz" na "Djuke" Te pieronskie ślązoki takie nogłe i przekorne ![]() ![]() - nikodem - 15-09-2007 Cytat:Wysłane przez Djuke Jeszcze jest kwas ortofosforowy (w ColiMożesz coś więcej o tym napisać? Bardzo mnie to zaciekawiło ![]() Pozdrawiam, Nikodem - robkiz - 15-09-2007 Kwas ortofosforowy, wedlug najnowszej nomenklatury fosforowy(V). Stosowany jest roweniz w nowoczesnej stomatologii i kosmetyce i paru innych niespodziewanych miejscach. Nie jest silnie żrącym kwasem i nie jest tak utleniający jak siarkowy czy azotowy. Nie mniej jednak jest to kwas i swoje robi ![]() A w coli wiele rzeczy jest nieteges i nie tylko w coli. Mnie ostatnio najbardziej na wyobraźnie dziala woda mineralna cytrynowa czy jaka tam inna (z aromatem i cukrem ![]() - nautes - 15-09-2007 Jedyna woda z sokiem? Czy jak to szło. Ale woda z mózgu... Mi się wydawało, że to się napój nazywa odkąd pamiętam. - nikodem - 15-09-2007 Ja już się pogubiłem... robkiz - Ty potrafisz zmienić tożsamość? ![]() A co więcej, wygląda na to, że obaj (robkiz/Djuke) macie jakąś teorię na temat kwasu ortofosforowego(V) i szkła... Więc ja, ciemny, zapytowuję się uprzejmię ![]() Pozdrawiam, Nikodem - robkiz - 15-09-2007 Ciesze sie Nikodem, ze mnie polubiles. Tozsamosci jeszcze nie zmienialem a czemu pytasz? Co do kwsu fosforowego i szkła to bynajmniej zadnej teorii nie mam. Nie weim jak Djuke. - fajermajster - 15-09-2007 To bardzo interesujące, bo na butlach które posiadam jest nadruk: "Kwas Ortofosforowy cz .... gwarancja 1988". I nawet papieru nie zeżarło. Butle typowe, z brązowego szkła. Używałem go w akwarystyce, fotografii, ostatnio do zakwaszania gruntu pod borówkami ( lepszy od siarki). Fluorowodór wg mojej wiedzy stosowano u nas ostatnio w latach 50-tych do trawienia matówek, ale metodą produkcji bezpośrednio do użycia. Faktycznie to jedno z najgorszych g. jednak moi koledzy do tej pory nie namierzyli gdzie też można się z nim spotkać. Żeby nie był offtopic: korki na butlach z ortofosforowym są z plastyku, bodajże poliwinyl. Pozdrawiam - robkiz - 15-09-2007 Dobra, zeby nie bylo watpliwosci trzeba sie powymadrzac. Po pierwsze stwierdzenia "szkło reaguje" czy "szklo sie rozpuszcza" sa niedokladne z co najmniej dwoch powodow. Szklo to mieszanina roznych substancji (tlenkow, krzemianow i roznych roznosc zalezy jeszcze jakie szklo). Ponadto w tym przypadku powinnismy uzyc okreslenia roztwarza sie. Niektore ze skladnikow szkla sa wymywane przez zawartosc flaszki. To czy zawartosc wyplucze nam szklo czyniac je matowym lub w sposob nieznaczny lub w ogole(prawie niemozliwe) zalezy od rodzaju zawartosci jak i od rodzaju szkla. Sa rodzaje szkla, ktore sa wrazliwe na kwas fosforowy(V) Przy czym nalezy pamietac tak mowia naukowcy (analitycy). Bo tak na prawde czy nam robi róznice czy jakies tam szkło wykazuje strate wagi rzędu 5ppm(10^-4%) na skutek kontaktu z dana objetoscia kwasu w temperaturze, cisnieniu oraz warunkach srodowiska ustalonych? Mnie (w domu) mowiac szczeze niewielkie. - Djuke - 15-09-2007 A mówiąc o kwasie fluorowodorowym to najbardziej odpowiednim określeniem chyba będzie "ulatnia szkło" ![]() Ilości może nie wielkie, ale lekarze i analitycy alarmują - Mniej Coli i napojów zawierających kwas ortofosforowy (używam nazewnictwa pospolitego - nieaktualnego z tego co mi wiadomo ale nie o tym dyskusja), ponieważ poważnie uszkadza on szkliwo... Żeby nie było off topa ![]() ![]() |