![]() |
skalowanie cukromierza...... help!! - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40) +---- Wątek: skalowanie cukromierza...... help!! (/showthread.php?tid=802) |
skalowanie cukromierza...... help!! - Adacho - 19-10-2003 czy moze ktos wie jak sprawdzic czy wskazania cukromierza sa własciwe??? jak mozna w warunkach domowych wyskalowac cukromierz????? - JM - 19-10-2003 czysta woda = 0 Bllg 104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg 216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg 338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg lub 100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg 200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg 300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg Temperatura roztworu 20 oC. Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno. Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu - Adacho - 19-10-2003 wielkie dzieki. pozdr..... - Mistykon - 01-09-2013 super wyjasnienie ![]() - piper - 01-09-2013 (19-10-2003, 18:19)JM napisał(a): czysta woda = 0 Bllg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |