Forum Domowych Winiarzy
skalowanie cukromierza...... help!! - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+---- Wątek: skalowanie cukromierza...... help!! (/showthread.php?tid=802)



skalowanie cukromierza...... help!! - Adacho - 19-10-2003

czy moze ktos wie jak sprawdzic czy wskazania cukromierza sa własciwe??? jak mozna w warunkach domowych wyskalowac cukromierz?????


- JM - 19-10-2003

czysta woda = 0 Bllg

104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg

lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg

Temperatura roztworu 20 oC.

Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno.
Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu


- Adacho - 19-10-2003

wielkie dzieki.

pozdr.....


- Mistykon - 01-09-2013

super wyjasnienie :)


- piper - 01-09-2013

(19-10-2003, 18:19)JM napisał(a): czysta woda = 0 Bllg

104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg

lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg

Temperatura roztworu 20 oC.

Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno.
Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu

:brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo: