Forum Domowych Winiarzy
Jakie znaczenie ma kwasowość? - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Jakie znaczenie ma kwasowość? (/showthread.php?tid=9115)



Jakie znaczenie ma kwasowość? - leonow32 - 24-09-2008

Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć?


- DarekRz - 24-09-2008

Drożdzom nie szkodzi wysoka kwasowość - wręcz przeciwnie (oczywiście w zakresie kwasowości sokow owocowych).
Kup sobie kwasek cytrynowy i rozpuść np. 15 g w litrze wody - spróbuj , sam sobie odpowiesz.


- leonow32 - 24-09-2008

Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?


- TEQUILA - 24-09-2008

Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

No pewnie . Później możesz je sprzedawać jako zamiennik kwasu akumulatorowego .


- DarekRz - 24-09-2008

Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

Z czerwonej porzeczki - tak. Tylko trzeba by je zrobic ,mocne, likierowe - 160-180 g/l cukru resztkowego i podawać w likierówkach po 50 ml. W końcu nalewka z pigwowca też jest smaczna.