![]() |
Jakie znaczenie ma kwasowość? - Wersja do druku +- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum) +-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120) +--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29) +---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: Jakie znaczenie ma kwasowość? (/showthread.php?tid=9115) |
Jakie znaczenie ma kwasowość? - leonow32 - 24-09-2008 Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć? - DarekRz - 24-09-2008 Drożdzom nie szkodzi wysoka kwasowość - wręcz przeciwnie (oczywiście w zakresie kwasowości sokow owocowych). Kup sobie kwasek cytrynowy i rozpuść np. 15 g w litrze wody - spróbuj , sam sobie odpowiesz. - leonow32 - 24-09-2008 Ja lubię kwaśne rzeczy ![]() - TEQUILA - 24-09-2008 Cytat:Wysłane przez leonow32 No pewnie . Później możesz je sprzedawać jako zamiennik kwasu akumulatorowego . - DarekRz - 24-09-2008 Cytat:Wysłane przez leonow32 Z czerwonej porzeczki - tak. Tylko trzeba by je zrobic ,mocne, likierowe - 160-180 g/l cukru resztkowego i podawać w likierówkach po 50 ml. W końcu nalewka z pigwowca też jest smaczna. |