Forum Domowych Winiarzy
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo - Wersja do druku

+- Forum Domowych Winiarzy (https://wino.org.pl/forum)
+-- Dział: Technologia win domowych oraz miodów pitnych (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Dział: Podstawy technologii... (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=29)
+---- Dział: Mieszanie, doprawianie i korekta wad win (https://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: za kwaśne... czeresniowo-wisniowo (/showthread.php?tid=982)



za kwaśne... czeresniowo-wisniowo - Phobos55 - 29-07-2004

Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.


- Piekarz - 29-07-2004

Możesz także spróbowac odkwasic:)


- majchal - 29-07-2004

Po pierwsze ile dałes tego kwasku?
Po drugie jesli to winko wytrawne to musi byc kwasne ( nie ksawszone ). Poczekaj do sklarowania, dosłodź ( jesli masz taki zamiar ).
Napisz na ile % ustawiałes i czy ma byc wytrawne, bo może się okazac, że jesli później dosłodzisz + ułożenie winka to wyjdzie akurat
A w ostatecznosci odkwasisz


- Phobos55 - 30-07-2004

tak na oko wychodzi mi że winko może miec 8-9 promili kwasu na 1l natomiast cukru dodałem w ilosci ok 0,24 dg na 1l czyli ok 14% akloholu powinno miec bo juz cukier cały odfermentował
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?


- Agnieszka - 30-07-2004

1. Jesli teraz dosłodzisz wznowisz fermentację, która i tak jeszcze nie ustała i podniesiesz procent alkoholu, a kwas i tak pozostanie.
2. Dłuższy czas to wg Ciebie ile ? Dosyc ryzykowne posunięcie.

Ogólnie dziwi mnie, że ktos chce miec w pełni "ułożone" 3,5-tygodniowe wino, w którym nawet fermentacja się jeszcze nie skończyła :o Do wina trzeba CIERPLIWOsCI i czasu :wykrzyknik:


- Mirek-R - 30-07-2004

Cytat:Originally posted by Phobos55
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.

Mozna czesciowo odkwasic chemicznie , dodajac na kazdy litr 1,2 g czystego weglanu wapnia. Wystapi przy tym zjawisko silnego pienienia sie. Po tym zabiegu odstaw na 6 godz. po czym przecedz.
W ten sposob mozna odkwasic 2g kwasu na 1 litr.

Lecz jednak przed zabraniem sie do odkwaszania musisz sprawdzic zawartosc kwasu w winie.

Pozdrawiam
Mirek-R