Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak bardzo unosi się miód podczas fermentacji?
Chodzi o zwiększenie objętości.

planuje uzyc baniak 5l na czwórniak 1l miod i 3 l woda.
baniak 5l na trojniak 1 .33l miod i 2.67l woda.
baniak 5l na dwojniak 1.66l miod i 1.66 woda.
baniak 3 l na poltorak 1l miodu i 0,5 litra wody. ( a moze dac baniak 2 l ? ).

Byłbym bardzo wdzieczny bo sie boje aby mi nie wywalilo korka a nigdy nie robilem.

Ponad to z poltorakiem to caly miod z woda zmieszac i tak wsypac drozdze do miodu? Nie bedzie za duzo cukru ? Troche mnie to martwi.
Odpowiedz
Nie ma zasady. Każdy miód jest inny. U mnie zdarzają się fermentacje z pianką na 1 cm ale są i takie, że 1/4 balonu wolnej przestrzeni ledwo wystarcza .
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Na Twoim miejscu nie porywał bym się na dwójniaka lub półtoraka, bo rozumiem że raczej zaczynasz zabawę z miodami, to naprawdę trudne miody i dobrze mieć pewne doświadczenie w produkcji miodów.
Trójniak i czwórniak to miody z którymi raczej nie powinno być problemu o ile przestrzega pewnych zasad.
Jednak dobrze pamiętać że czwórniak to miód bardzo wytrawny, nie wszyscy go lubią.
Jeżeli chodzi o pienienie to tak jak pisze Boullii, nie ma reguły, pamiętam że kiedyś robiłem miód trójniak z miodu czystego gryczanego, mi o że nastawiłem go w balonie 15litrowym i zajmował tylko połowę objętości balona, to i tak wyszedł na spacerek :D .
Lech
Odpowiedz
"Na Twoim miejscu nie porywał bym się na dwójniaka lub półtoraka, bo rozumiem że raczej zaczynasz zabawę z miodami, to naprawdę trudne miody i dobrze mieć pewne doświadczenie w produkcji miodów."

Dobra to półtoraka narazie nie podejmę się a dwójniak zrobię z pół litra miodu. Wtedy przy wtopie będzie mała strata.

" Trójniak i czwórniak to miody z którymi raczej nie powinno być problemu o ile przestrzega pewnych zasad."

A jakie to zasady?

" Jednak dobrze pamiętać że czwórniak to miód bardzo wytrawny, nie wszyscy go lubią."

Tu nie ma problemu.Jestem pewien, że ktoś się znajdzie komu zasmakuje ;-))

"Nie ma zasady. Każdy miód jest inny. U mnie zdarzają się fermentacje z pianką na 1 cm ale są i takie, że 1/4 balonu wolnej przestrzeni ledwo wystarcza . "
oraz...
"Jeżeli chodzi o pienienie to tak jak pisze Boullii, nie ma reguły, pamiętam że kiedyś robiłem miód trójniak z miodu czystego gryczanego, mi o że nastawiłem go w balonie 15litrowym i zajmował tylko połowę objętości balona, to i tak wyszedł na spacerek [Obrazek: biggrin.gif] . "

Bardzo wam dziękuję. Byłem przekonany, że praktycznie się nie wzniesie. Pewnie uniknąłem małej katastrofy ;-).
Mam większe balony więc przyjmę że połowa balona jednak jest bezpieczna. Ostatecznie do startu burzliwej fermentacji zostawię balony w domu a potem przeniosę do piwnicy.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Ostatecznie zrobiłem trójniak 7,5 l w 15l baniaku ( mocno się spienił  - taka góra z piany się zrobiła ).
I Czwórniak 3 l w 5l baniaku. Spienił się na jakieś 1,5 cm - delikatnie.
Odpowiedz
Na pianę podczas fermentacji dobrze robi symetykon (najłatwiej dostępny w aptece w postaci espumisanu). Dobrze robi, tzn praktycznie ją zabioja na śmierć.
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
(15-06-2019, 08:08)bombluje napisał(a): "
A jakie to zasady?

A zerknij tutaj , jest to skondensowana wiedzą jak postępować z miodami pitnymi.
Lech

Skocz do: