Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Zajrzałem do win a tam niespodzianka – cytrynowe zupełnie się wyklarowało, no kryształ. Tylko, że zrzuciło cały kolor. Jest przeźroczyste jak woda. Niby nic, ale brak koloru budzi podejrzliwość próbujących.
Pytanie jest czy, czym i na jaki kolor zabarwić cytrynowe?
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 2
Przy winach białych najczęściej barwi się karmelem. Sam tego jeszcze nie robiłem ale wyczytałem, że w zależności od stopnia "przypalenia" karmelu uzyskuje się barwę żółtą, żółtobrązową lub brązową.
Do cytrynki to najlepszy będzie kolor żółty. Poeksperymentuj na małej próbce
Liczba postów: 233
Nastrój: niedoczas
Bardzo ładny kolor żółty daje szafran, nawet w małej ilości, niestety zmienia smak i zapach na korzenno-pikantny - ale może by to z czasem przeszło?
Liczba postów: 70
Wino jest już słodkie i karmel może to pogorszyć.
Wiem żę na forum są już podobne wątki ale niewiele z nich wynika. Wino początkowo było żółte. Obawiam się, że kolor z soku czy innego wina też może wytracić.
Liczba postów: 233
Nastrój: niedoczas
To może, skoro smak jest dobry, nie warto kombinować?
Liczba postów: 183
Nie wydaje mi się żeby karmel aż tak wpłynął na słodycz wina. O ile się orientuję nawet niewielkie ilości karmelu wystarczą by poprawić barwę wina.
Liczba postów: 13
Nastrój: Tak po prostu prosto z mostu...
Karmel - czyli cukier palony, ciecz gęsta o gorzkim smaku i dużej sile barwiącej
Tyle wyczytałem w literaturze, nie sądze żeby miał wpływ na zmiane smaku a kolor to napewno się poprawi

Sam wypróbuje jak zrobi mi się ryżowe