Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie znaczenie ma kwasowość?
#1
Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć?
Odpowiedz
#2
Drożdzom nie szkodzi wysoka kwasowość - wręcz przeciwnie (oczywiście w zakresie kwasowości sokow owocowych).
Kup sobie kwasek cytrynowy i rozpuść np. 15 g w litrze wody - spróbuj , sam sobie odpowiesz.
Odpowiedz
#3
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

No pewnie . Później możesz je sprzedawać jako zamiennik kwasu akumulatorowego .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez leonow32
Ja lubię kwaśne rzeczy :) to dałoby się tak zrobić porzeczkowe wyłącznie na soku bez rozcieńczania?

Z czerwonej porzeczki - tak. Tylko trzeba by je zrobic ,mocne, likierowe - 160-180 g/l cukru resztkowego i podawać w likierówkach po 50 ml. W końcu nalewka z pigwowca też jest smaczna.



Skocz do: