24-09-2008, 10:00
Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć?
Jakie znaczenie ma kwasowość?
|
24-09-2008, 10:00
Jakoś nigdy wcześniej nie zawracałem sobie tym głowy, aż wczoraj przeczytałem, że kwasowość nie powinna przekraczać 12g/l. Dlaczegóż to? Ze względów smakowych czy dlatego że drożdże mogą nie ruszyć?
24-09-2008, 10:17
Drożdzom nie szkodzi wysoka kwasowość - wręcz przeciwnie (oczywiście w zakresie kwasowości sokow owocowych).
Kup sobie kwasek cytrynowy i rozpuść np. 15 g w litrze wody - spróbuj , sam sobie odpowiesz.
24-09-2008, 20:46
Ja lubię kwaśne rzeczy
![]()
24-09-2008, 20:49
Cytat:Wysłane przez leonow32 No pewnie . Później możesz je sprzedawać jako zamiennik kwasu akumulatorowego .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
24-09-2008, 21:43
Cytat:Wysłane przez leonow32 Z czerwonej porzeczki - tak. Tylko trzeba by je zrobic ,mocne, likierowe - 160-180 g/l cukru resztkowego i podawać w likierówkach po 50 ml. W końcu nalewka z pigwowca też jest smaczna. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|