Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
piersze aroniowe- proporcje wg. kalkulatora. problem!!
#3
Zgadzam się z przedmówcą. Przy dobrych wiatrach będziesz miał około 8 l soku z tej aronii. Z dwóch powodów dał bym 4 l wody ( maksymalnie a może i mniej). Po pierwsze - aronia nie ma aż tak wiele kwasów aby trzeba ja było rozcieńczać w takim stopniu (1:1 a wliczając cukier to jeszcze bardziej) Po drugie - chcesz wino ekstraktywne a nie wodniste.
Fermentacja w miazdze do tygodnia z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. No i oczywiście najpierw piro, pektopol, pożywka i MD i po trzech dniach fermentacji powyższy syrop.

PS.

Pół słodkie 15 % - musisz albo dobrać drożdże albo ubić i dosłodzić. Proporcji nie sprawdzałem bo nie wiem co zdecydujesz.

Przestroga dla innych. Wszelkie kalkulatory to rzecz omylna. Tu przykład, że w ogóle nie uwzględnia rzeczywistej kwasowości surowca.

Edycja.

A jednak sprawdziłem. Według podanych proporcji wychodzi mi 16% i wino wytrawne.



Wiadomości w tym wątku
[Bez nazwy] - przez broose - 01-10-2010, 09:41
[Bez nazwy] - przez Boullii - 01-10-2010, 10:59
[Bez nazwy] - przez blade86 - 01-10-2010, 21:32
[Bez nazwy] - przez Boullii - 02-10-2010, 09:08
[Bez nazwy] - przez blade86 - 02-10-2010, 20:00
[Bez nazwy] - przez Boullii - 03-10-2010, 10:29
[Bez nazwy] - przez blade86 - 09-10-2010, 20:27
[Bez nazwy] - przez lachema - 09-10-2010, 21:56
[Bez nazwy] - przez blade86 - 09-10-2010, 22:57
[Bez nazwy] - przez lachema - 09-10-2010, 23:53
[Bez nazwy] - przez blade86 - 11-10-2010, 19:14
[Bez nazwy] - przez blade86 - 25-10-2010, 00:06
[Bez nazwy] - przez blade86 - 05-11-2010, 23:50

Skocz do: