01-10-2010, 10:59
Zgadzam się z przedmówcą. Przy dobrych wiatrach będziesz miał około 8 l soku z tej aronii. Z dwóch powodów dał bym 4 l wody ( maksymalnie a może i mniej). Po pierwsze - aronia nie ma aż tak wiele kwasów aby trzeba ja było rozcieńczać w takim stopniu (1:1 a wliczając cukier to jeszcze bardziej) Po drugie - chcesz wino ekstraktywne a nie wodniste.
Fermentacja w miazdze do tygodnia z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. No i oczywiście najpierw piro, pektopol, pożywka i MD i po trzech dniach fermentacji powyższy syrop.
PS.
Pół słodkie 15 % - musisz albo dobrać drożdże albo ubić i dosłodzić. Proporcji nie sprawdzałem bo nie wiem co zdecydujesz.
Przestroga dla innych. Wszelkie kalkulatory to rzecz omylna. Tu przykład, że w ogóle nie uwzględnia rzeczywistej kwasowości surowca.
Edycja.
A jednak sprawdziłem. Według podanych proporcji wychodzi mi 16% i wino wytrawne.
Fermentacja w miazdze do tygodnia z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. No i oczywiście najpierw piro, pektopol, pożywka i MD i po trzech dniach fermentacji powyższy syrop.
PS.
Pół słodkie 15 % - musisz albo dobrać drożdże albo ubić i dosłodzić. Proporcji nie sprawdzałem bo nie wiem co zdecydujesz.
Przestroga dla innych. Wszelkie kalkulatory to rzecz omylna. Tu przykład, że w ogóle nie uwzględnia rzeczywistej kwasowości surowca.
Edycja.
A jednak sprawdziłem. Według podanych proporcji wychodzi mi 16% i wino wytrawne.