22-01-2004, 12:39
Co do klarowania to ja radzę po prostu czekac. Piszesz, że osad się wytrąca więc wszystko w porządku. Pigwa ma to do siebie, że długo się klaruje i wytrąca oasad nawet wtedy gdy mysli się, że jest już bardzo klarowna
Takie jest moje doswiadczenie jesli chodzi o wyrób nalewek z tego owocu, myslę, że podobnie wygląda z winami. W klarownych nalewka pigwa wytrąca jeszcze osad nawet po roku.
Pytanie odnosnie mieszania:
Spróbowałabym połączyc pigwę z ryżowym w proporcji 1:3. Obecnie robię wino ryżowo-pigwowe i zapowiada się bardzo dobrze. Wina jabłkowego nie lubię i w zasadzie nie umiem doradzic, ale myslę, że też raczej z pigwą niż z ryżem

Pytanie odnosnie mieszania:
Spróbowałabym połączyc pigwę z ryżowym w proporcji 1:3. Obecnie robię wino ryżowo-pigwowe i zapowiada się bardzo dobrze. Wina jabłkowego nie lubię i w zasadzie nie umiem doradzic, ale myslę, że też raczej z pigwą niż z ryżem
