Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za kwaśne...
#1
cześć!
W tym roku jakoś nie mam szczęścia do wina...:(
Mój problem to około 40- 45 litrów juz zlewanego wina - bylo wiecej , ale po zlewaniu zostalo wlasnie tyle!!!
Wino składa się z około 25% soku z bialych winogron "ogrodowych", 40 % sok z jablek "ogrodowych" i 35 % soku z kartonu z czarnej porzeczki plus około 10-15 kg cukru plus drozdze z biowinu "rotwine" o ile pamietam... Czas wstawienia wina okolo listopada...teraz jeszcze wolniutko chodzi...w smaku jest OK, jest wystarczająco slodkie, lekko slabawe, czuc w smaku jeszcze drozdze i....tu problem jest za kwasne!!! Czy dodac wody (zmiesci sie okolo 10 litrow) i cukier aby pobudzic drozdze...aby nadrobily straty w alkoholu czy ....walczyć z jaką chemią aby obniżyć kwasowość?
Do tej pory nie musiałem korzstać z "chemii" więc nie wiem jak sie za to zabrać...
co robic....???:(:(



Wiadomości w tym wątku
za kwaśne... - przez beth2 - 12-02-2005, 15:01
[Bez nazwy] - przez wojach - 12-02-2005, 18:19
kwaśne - przez teolog - 17-02-2005, 14:49

Skocz do: