19-10-2003, 18:19
czysta woda = 0 Bllg
104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg
Temperatura roztworu 20 oC.
Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno.
Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu
104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg
Temperatura roztworu 20 oC.
Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno.
Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu