Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
skalowanie cukromierza...... help!!
#5
(19-10-2003, 18:19)JM napisał(a): czysta woda = 0 Bllg

104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg

lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg

Temperatura roztworu 20 oC.

Odczyt nalezy wykonywac w takim momencie aby areometr byl zanurzony i znajdowal sie w stanie rownowagi, czyli nie ocierał sie, nie przyklejal do scianek probowki, nie opierał o dno.
Aby taki stan osiagnac mozna lekko pokrecac i potrzasac probowka albo prowadzic pomiar w szerszym naczyniu

:brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo::brawo:



Wiadomości w tym wątku
skalowanie cukromierza...... help!! - przez Adacho - 19-10-2003, 12:32
[Bez nazwy] - przez JM - 19-10-2003, 18:19
[Bez nazwy] - przez Adacho - 19-10-2003, 22:16
[Bez nazwy] - przez Mistykon - 01-09-2013, 21:10
[Bez nazwy] - przez piper - 01-09-2013, 22:03

Skocz do: