20-11-2003, 18:19
Oj Aniołku! Po pierwsze co to znaczy, że zlewałas przez gazę? Nie ma takiej potrzeby. Powinnas to zrobic wężykiem - ostrożnie zlac znad osadu. Jak cos zaciągniesz - nie szkodzi.Opadnie na dno razem z resztą "fusów". Po jakims czasie obciągniesz kolejny raz.
Chyba, że jest klarowne ale gęste od cukru. W takim razie napisz cos więcej o tym jak przygotowałas nastaw. Ile soku ile wody ile cukru. Jesli wino zbyt wczesnie przestało fermentowac można (choc to nie łatwe) próbowac wznowic fermentacje. Jesli jednak Twoje winko jest mocne czyli osiągnęło poziom 15 i więcej procent, wtedy obawiam się że jedyną metodą jest skupażowanie z innym wytrawnym winem.
Stefan
Chyba, że jest klarowne ale gęste od cukru. W takim razie napisz cos więcej o tym jak przygotowałas nastaw. Ile soku ile wody ile cukru. Jesli wino zbyt wczesnie przestało fermentowac można (choc to nie łatwe) próbowac wznowic fermentacje. Jesli jednak Twoje winko jest mocne czyli osiągnęło poziom 15 i więcej procent, wtedy obawiam się że jedyną metodą jest skupażowanie z innym wytrawnym winem.
Stefan