Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gęste wino jabłkowe
Dzieki za odpowiedź no i może tak wytłumacze na szybko. Sama robie winka już od 3 lat, jabłkowe, ryżowe z dzikiej róży i wisniowe. Z wisniowym raz miałam problem bo mi się nalot zrobił biały i trochę dziwnie smakowało. A ten problemik to ma mój niedoswiadczony winiarz ;) niestety nie ma doostępu chwilowo do netu i nie może sie zapytac co z tym winem zrobic. Bo sugerował dodanie wody co mu odradziłam bo to już winko ma 3 miesiące, nadal pracuje i do tego jest bardzo słodkie i mało klarowne, nie widziałam tego wina ale proporcje cukru mial prawidłowe. On twierdzi że chciał je sklarowac przez gazik za co też go wysmiałam no ale szukam rady dla niego, żeby mu się winko nie zepsuło. A że jest to jego pierwsze jabłkowe to nie ma z czym go zmieszc.

A propos moje winka z tego roku są narazie na etapie cichej fermentacji. Mam aż 85 litrów...strach się przyznac ale na działce tak jabłka obrodziły że trzeba było cos z tym zrobic:). Zrobiłam wedle 3 przepisów na 3 baniaki i zobaczymy które bedzie najlepsze.

No a z tym syropikiem to nie wiem co mu poradzic :ysz:

pozdrówka

Wiadomości w tym wątku
gęste wino jabłkowe - przez angel - 20-11-2003, 14:23
[Bez nazwy] - przez Stefan - 20-11-2003, 18:19
[Bez nazwy] - przez angel - 21-11-2003, 13:38
[Bez nazwy] - przez Stefan - 25-11-2003, 17:41
[Bez nazwy] - przez Darek725 - 24-06-2004, 10:44

Skocz do: