30-07-2004, 10:45
tak na oko wychodzi mi że winko może miec 8-9 promili kwasu na 1l natomiast cukru dodałem w ilosci ok 0,24 dg na 1l czyli ok 14% akloholu powinno miec bo juz cukier cały odfermentował
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?