Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo
#4
tak na oko wychodzi mi że winko może miec 8-9 promili kwasu na 1l natomiast cukru dodałem w ilosci ok 0,24 dg na 1l czyli ok 14% akloholu powinno miec bo juz cukier cały odfermentował
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?



Wiadomości w tym wątku
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo - przez Phobos55 - 29-07-2004, 09:59
[Bez nazwy] - przez Piekarz - 29-07-2004, 10:52
[Bez nazwy] - przez majchal - 29-07-2004, 17:13
[Bez nazwy] - przez Phobos55 - 30-07-2004, 10:45
[Bez nazwy] - przez Agnieszka - 30-07-2004, 10:56
[Bez nazwy] - przez Mirek-R - 30-07-2004, 11:39

Skocz do: