Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo
#6
Cytat:Originally posted by Phobos55
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.

Mozna czesciowo odkwasic chemicznie , dodajac na kazdy litr 1,2 g czystego weglanu wapnia. Wystapi przy tym zjawisko silnego pienienia sie. Po tym zabiegu odstaw na 6 godz. po czym przecedz.
W ten sposob mozna odkwasic 2g kwasu na 1 litr.

Lecz jednak przed zabraniem sie do odkwaszania musisz sprawdzic zawartosc kwasu w winie.

Pozdrawiam
Mirek-R



Wiadomości w tym wątku
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo - przez Phobos55 - 29-07-2004, 09:59
[Bez nazwy] - przez Piekarz - 29-07-2004, 10:52
[Bez nazwy] - przez majchal - 29-07-2004, 17:13
[Bez nazwy] - przez Phobos55 - 30-07-2004, 10:45
[Bez nazwy] - przez Agnieszka - 30-07-2004, 10:56
[Bez nazwy] - przez Mirek-R - 30-07-2004, 11:39

Skocz do: