• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Ryż i zboża wszelakie v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 … 24 Dalej »

ryżowe śmierdzi!!!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
ryżowe śmierdzi!!!
Joystik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 243
Liczba wątków: 17
Nastrój: wiosenno-porządkowy
20-12-2006, 14:23
robiłem kilka razy ryżowe i zawsze było ok, lecz tym razem tragedia totalny czad nie mogę wytrzymać w pokoju , dziś się zastanawiam czy nie zastosować jakiejść rurki z ujściem poza mieszkanie , czy może ktoś mi powiedzieć jak długo to może trwać ?? , do zakończenia pracy ?? czy tylko pierwsze dni??
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
20-12-2006, 16:45
Jak już "pracujący" nastaw przybiera jakiś dziwny zapach, to przez jakiś czas na początku, choć może się okazać, że zniknie dopiero po zakończeniu fermentacji. Robiłeś czystego ryżowca czy z jakimś dodatkem owoców/ziół/przypraw???

EDIT:

Możesz podać dokładny przepis (chodzi o składniki)???
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
20-12-2006, 17:17
Joystik,
jakich drożdży użyłeś (aktywne czy tradycyjna MD?). Jaki to jest zapaszek?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Joystik Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 243
Liczba wątków: 17
Nastrój: wiosenno-porządkowy
21-12-2006, 06:33
robiłem w/g przepisu Skrzycha , zawsze było ok , drożdze płynne , przez około 2 dni było spokój a nagle jak się obudziły to dawaj w nocy spać nie mogłem bo fermentuje w wiaderku 33l i plastikowa rurka odgłosy były porządne no i niestety ten zapach ,wcześniej czułem zawsze przyprawy głównie a teraz jest nieciekawy zapach bardzo , zastanawiam się nad przedłużeniem rurki fermentacyjnej jakąś rurką gumową z wyprowadzeniem za pomieszczenie.
Szukaj
Odpowiedz
wbar Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 242
Liczba wątków: 5
Nastrój: Dzikoróżane nakręcenie
21-12-2006, 06:52
Jeśli jest to zapach tzw"szambowaty" to być może drożdże wytwarzają siarkowodór. Czasem tak się dzieje. Może tak byc przy małej ilości azotu w nastawie( mało pożywki), szczególnie po siarkowaniu pirosiarczYnem. Więcej na ten temat jest na forum. Poszukaj.
Z mojego doświadczenia jak juz tak się zaczęła fermentacja to trudo będzie to zmienić. Jest ryzyko że wino będzie miało taki zapaszek, ale mozna go potem przewietrzyć. Ale może się mylę.
Szukaj
Odpowiedz
dreadwax Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 5
22-12-2006, 14:13
witam,
osobiście robiłem ryżowca niedawno z całym zestawem ziól na drożdżach bayanusach i odór był taki, że się zastanawiałęm, czy czasami wina nie wylać. Obrzydlistwo! Wyraźnie było czuć zapach ziela angielskiego. Po ok tyg winko się uspokoiło i przestało tak śmierdzieć. Po oddzieleniu ryżu wszystko było juz ok, nawet smakuje przyjemnie, choć wydaje mi się, że trochę przesadziłem z kwaskiem cytrynowym no i ... następnym razem nie dodam grapefruita ;)

Pozdr, zapaszek na pewno minie!!!
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Ryż i zboża wszelakie v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 … 24 Dalej »

ryżowe śmierdzi!!!

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 09:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa