• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Akcja: wino bananowe!

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Akcja: wino bananowe!
gorzkim Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Szczecin
#26
17-11-2004, 09:28
Dzięki w piątek zabieram się do gotowania tych bananów:D
Szukaj
Odpowiedz
bulgotnica Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 4
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Police k. Szczecina
Nastrój: Może byk:)
#27
27-03-2005, 20:16
No w sumie odkopuje stary post ale jak widze jest to proste winko. Napiszcie mi tylko kiedy najlepiej kupić banany bo wiem ze w którejść częsci roku sa tańsze nawet od jebłek a ich cena schodzi do 2 zł/kg. Aha i musza to byc banany 1 jakosci czy moga być takie które już troche polezały na pólce i sa mocniej dojżałe i coniektóre trocheobide(ale nie zgniłe) - takie przecenione.
Szukaj
Odpowiedz
alveanerle Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: miasto wielkiej wieży
Nastrój: Marchewka z Groszkiem
#28
27-03-2005, 20:48
Sam nie robiłem, ale zapewne najlepsze są takie przeleżałe, na skraju praktycznie gnicia.
Powodem jest to, iż w trakcie dojrzewania bananów skrobia ulega w nich rozkładowi do glukozy. Dobrze mnientkciutkie już i zleżałe banany mogą mieć do 20% wagowych glukozy.
Przy zastosowaniu dodatkowego wspomagania enzymatycznego można tą liczbę podciągnąć znacznie wyżej.
Szukaj
Odpowiedz
bulgotnica Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 4
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Police k. Szczecina
Nastrój: Może byk:)
#29
28-03-2005, 13:02
No ale co ze smakiem. Bo takie troszke zlezałe nabierają troche innego smaku. A jak juz zaczna gnic to całkiem syf:(
Szukaj
Odpowiedz
dzidek Offline
Zasłużony forumowicz
****
Liczba postów: 1.650
Liczba wątków: 156
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#30
28-03-2005, 13:48
Nie mają być zgniłe, tylko przejrzałe!!!
Ze zgniłków w najlepszym razie ,możesz uzyskać ocet bananowy, też chyba równie rzadki wyrób ,co wino bananowe. :D
Szukaj
Odpowiedz
justbiel Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 118
Liczba wątków: 24
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastrój: OK : )
#31
04-04-2005, 14:13
Ja w zeszłym tygodniu z powodu rezygnacji z brzozowego porwałem się na bananowe. Robiłem wg przepisu ze strony głownej. Wg mnie zapach przy gotowaniu wcale nie jest odrażający. 1 tydzień fermentacji też daje przyjemny aromat bananów oczywiście fermentowanych.
Nie dodawałem taniny ani pektynów.

Całość cedziłem do oporu aż płyn nie dawał osadu na podwójnej szmacie.

Cukier rozłożyłem na 2 raty.

cd. zgodnie z postępem
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#32
05-04-2006, 16:00
Właśnie gotuję banany.Zastanawiam się,jak użyć pektopolu?Opcja pierwsza- odcedzić banany i dodać pekto do wywaru;opcja druga-wlać razem z owocami do butli,dodać pekto i odcedzić po ok.dobie.Do wystygnięcia jeszcze trochę czasu..Może jakieś sugestie?To moje pierwsze bananowe i nie mam doświadczenia w tej materii.
Szukaj
Odpowiedz
dzbanek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 44
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Łódź
#33
05-04-2006, 23:33
Dla mnie zapach przy gotowaniu też był w miarę przyjemny ( trochę mdły ale da się wytrzymać)
Jaras: ja robiłem tak:
- gotowałem bananki 30 minut
- jak wywar ( razem z rozgotowanymi bananami) osiągnoł temp. ok 60 stopni dodałem pektopol
- tak stało sobie około 10 godzin
- po 10 godzinach odcedzałem.
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#34
06-04-2006, 07:41
Dzięki dzbanek.W rezultacie zrobiłem tak:po wystygnięciu odcedziłem kompocik,a banany zalałem wodą,dodałem pektopol i zostawiłem na noc.Ten drugi "nastaw"jest calkiem przyzwoity.Myślę,że to dobra metoda,aby z bananów wyciągnąć maksimum tego,co dobre.A zapach jest rzeczywiście przyjemny,bananowy.Jedynie kolor przypomina zupę z brudnej szmaty,ale mam nadzieję,że to się zmieni.
Szukaj
Odpowiedz
jurcus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Tarnów
#35
21-04-2006, 01:16
Też mam zamiar zrobić wino bananowe zastanawiam się nad nim już jakiś czas i myśle że dojrzałem do tego pomysłu ale zupełnie niemam pomysłu jak się za to wziąść...:niewiem:

może ktoś podać dokładny przepis ze sposobem przyżądzenia albo jakiś link :pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#36
21-04-2006, 06:22
Ależ proszę bardzo - oto link dla Ciebie...

Krzysztof
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#37
13-05-2006, 06:33
Moje bananowe już po pierwszym zlaniu.Natychmiast zaczeło się ładnie klarować,a i kolorek zaczyna cieszyć oko-piękny,złocisty.O smaku się nie wypowiadam,bo to stanowczo za wcześnie.
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#38
20-08-2007, 11:03
Ja też przymierzam się do wina z bananów.
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#39
20-08-2007, 12:04
ja kilka dni (16.08.2007) temu też popełniłem bananowo - "jabłkowe".
Udało mi się kupić piękne przecenione banany ( 20 kg za 16.03 zł ) niestety nie miałem wolnego balona i zamówiłem u Mariusza ale zanim przyszedł to zostały tylko 4 kg bananów :jezor:

Więc nieco zmieniłem przepis ( na 10 l. nastawu )
4 kg pokrojonych bananów gotowałem w 4 litrach wody ok 30 min ostudziłem do 45*C i dodałem 1 ml pektopolu i to zostawiłem na noc.
Rano przecedziłem i otrzymałem 5 litrów wywaru ( 10 Blg )
Wlałem to do balonu i dodałem litr soku jabłkowego ( 11 Blg )
pożywka acitivit 4 gr
kwasek cytrynowy 40gr
cukier 2kg
0.25 ml pektopolu
dolałem wodę do ok. 9.6 litra
po 4 dniach miałem Blg już 17 ( początkowy był 24 Blg) dodałem jeszcze 0.5 kg cukru.

Wino zaplanowałem na 15% na drożdżach aktywnych.
Planowałem je początkowo zrobić ja na Tokay bo chciałem troszkę słabsze ale banany sie zaczęły psuć i nie zdążyłbym zrobić MD.

edit:

1 obciąg 31.08.2007 blg. 8*
2 obciąg 05.10.2007 blg. 4*

wyszło winko 14.6% półsłodkie, pozbawione goryczki ( po 2 obciągu podzieliłem nastaw 6l + 3l i do tego mniejszego dodałem taniny w celu wywołania goryczki... jak trochę poleżakuję to zobaczę z jakim efektem)
Wino błyskawicznie sie klaruję. Dziś ( 8.10.2007 ) jest już praktycznie kryształ.
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#40
24-10-2007, 10:33
Witam. Mam pytanie. Otóż nastawiłam wino z bananów (5 litrów). Banany zmiksowałam z niewielką ilością wody i wlałam do balonu.
1. Bardzo dojrzałe banany ok 3 kg
2. Drożdże aktywne
3. Pożywka
4. Cukier
5. Sok z cytryny
Wino robi już ok 2 tygodni. I moje pytanie (bo bananów nie gotowałam). Po co się je gotuje? Czy może mi nie wyjść wino z tego powodu, że nie pogotowałam bananów?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#41
24-10-2007, 15:50
Prawdopodobnie możesz mieć kłopoty z klarowaniem tego musu. Przypuszczam, że gotowanie ma na celu wyciągnięcie z bananów maximum smaku przy minimum osadu.
Tak tylko dywaguję, na tzw zdrowy babski rozum...
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#42
24-10-2007, 16:27
Mój nastaw bananowy ma już ok 2 tygodni i dzisiaj odcedziłam. Zrobiło sie takie "mleko". Ale w sumie jak robiłam z truskawek to miałam też takie "mleko" i dochodziły mnie słuchy, że sie nie sklaruje, ale dosyć ładnie się sklarowało. A smakuje? :)
Także czas pokaże, oby się udało bananowemu również ładnie sklarować. Dzięki Megana za odpowiedź. ;)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#43
24-10-2007, 16:34
Coś mi sie zdaje ,że z tego nastawu 5 litrów (przez te mixowane banany) będzie góra ........(przy dobrych wiatrach ) ze dwie butelki gotowego wyrobu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#44
24-10-2007, 20:51
A dlaczego tylko tyle ?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#45
24-10-2007, 22:01
Tequila przewiduje, że będzie dużo osadu... no, cóż, sama jestem ciekawa. Może odkryłaś nowy, praktyczniejszy sposób na wino bananowe? :)
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#46
24-10-2007, 22:37
Gotowanie bananów ma na celu wydobycie maksimum smaku, cukru, ułatwienie dla pektopolu w celu pozbycia się pektyn, których banany mają aż nadto.
Trudno mi to jednoznacznie stwierdzić ale mogą być problemy z klarowaniem, jeżeli były one fermentowane w miazdze.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#47
25-10-2007, 10:47
Cytat:Wysłane przez yetta
A dlaczego tylko tyle ?

Tak jak napisała Megana. Mus który zrobiłaś , będzie jak sok typu przecierowego . Nigdy nie jest klarowny i jeśli sie nawet coś wyklaruje to niestety więcej będzie odpadu w postaci osadu niż czystego wina. Może jakieś filtrowanie pomoże ?
Nie wiem też jak wygląda półprodukt z gotowanych bananów ............też pewnie mętny , ale skoro inni robią i wychodzi to może jestem tylko czarnowidzem :niewiem:.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#48
25-10-2007, 14:18
Dziękuję. Poczekamy i sie przekonamy. :D
Szukaj
Odpowiedz
yetta Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
#49
12-11-2007, 10:53
Winko z bananów ładnie się klaruje, no i oczywiscie cały czas jeszcze trwa fermentacja. :)
Szukaj
Odpowiedz
Hokky Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: tel. 889-205-615
#50
12-11-2007, 22:55
hehm....
nie mam czasu czytac i spac mi sie chce, ale cos Wam dam,
eh, załącznik za duży.
trzeba lopatologicznie: alt tab, ctrl a, ctrl c, alt tab, ctrl v...:
"Wino ma być wytrawne i półsłodkie. Planowana moc: 17%. Zalane: 02-03-2007 pt
Balon 5 litrów Skład planowany Skład wynikowy Litrowo UWAGI
Woda brak Przegotowana
Banany 12 bananów (średniej wielkości), zmieliłem robotem kuchennym tak, aby był 1 litr miąższu 1,0
Cukier 0,5 kg+ 0,3l+
MD Tokay + Sherry 0,225+0,225=0,45
pożywka szczypta (do każdych drożdży)
+ mała część opakowania do 5 l;


02-03-2007 pt
Obrałem 12 bananów ze skór, zmiksowałem na papkę robotem kuchennym. 1 litr takiej papki wlałem do balonu, wlałem 2 równe części drożdży winiarskich (Tokay i Sherry – oby dwie MD bardzo mocne). Dolałem 2,50 l wody. Balling = +5,5.
Po południu wino bardzo się pieniło, bananowa piana jest cholernie upierdliwa, taka gęsta i śliska, i ciężko ją zniszczyć, przez co ciągle się podnosi i wylewa przez dziurę. Gdy po południu większa część bananów wylała się, dolałem 0,25 litra wody, dodałem także 0,5 kg cukru, następne 0,5 kg cukru dodam za ok. tydzień.

Banany 1,00 l
Woda 2,50+0,25 l
Cukier 0,5 kg 0,30 l
Drożdże 0,45 l
RAZEM 4,50 l

03-03-2007 sb
Zmierzyłem balling po wczorajszym dodaniu 0,5 kg cukru, balling wynosi = +13,5 (+14,0) [choć za pierwszym razem wskazywało +16 (+17) – nie wiem od czego to zależy].
Po wczorajszym wylewaniu się wina, w balonie jest:
- ok. 3,6 litra płynu (niezbyt przyjemny beżowo-żółty kolor, momentami pod słońce całkiem fajny),
- nad płynem gęsta piana i resztki bananów, które cholernie ciężko zatopić, w sumie to nie da się tego zrobić, bo od razu wypływają.

Wino bardzo dobrze pracuje :-).

09-03-2007 pt
Dodałem 0,5 kg cukru, wieczorem wino robiło bąbelek już co 5,11 sekundy.

09-03-2007 pt
Odlałem 0,4 l do 2 buteleczek po 200ml. Do reszty dodałem 0,25 kg cukru i odstawiłem na szafkę żeby dokończyło dzieła.

Każdorazowo mierzyłem Balling – patrz tabela.

dzień data skład Balling
(bez odejmowania) Uwagi
1 02-03-2007 5,5 Przed dodaniem cukru.
2 03-03-2007 +16 (+17) Po dodaniu cukru.
8 09-03-2007 +2 Ale nie wiem czy przed czy po dodaniu cukru.
60 30-04-2007 -4 Przed dodaniem 0,25 kg cukru.
222 09-10-2007 +2,5 Zlanie do butelek.






09-10-2007 wt
Zlałem wino do butelek, zakorkowałem i zalakowałem:

Wykaz:

Butelka nr 1 0,5l
Butelka nr 2 0,5l
Butelka nr 3 0,5l
Butelka nr 4 0,5l
Butelka nr 5 0,5l
Butelka nr 6 0,4l resztki z dna, zalakowana stoi i klaruje się w lodówce.
Ok. 3-4-11-2007 fantastycznie sklarowane, wypite z mamą i ciocią. Ciocia złożyła zamówienie.
Wszystkim smakowało :D

Wszystkie z ballingiem+2,5 co oznacza że wino jest półwytrawne.
Wino jest klarowne, czuć procenty i niestety drożdże (wg mnie, inni spróbują kiedyś...).

Nr: 1-4 są w zielonych butelkach, nr 5 jest w butelce po wódce, natomiast nr 6 jest w butelce 0,75 – niestety napełniona do 0,4 litra.


Od września 2007 wszystkie „wina”, które robię, a nie są z winogron, nazywać będę fermentem. Tak więc na etykietach widnieć będzie: FERMENT Z BANANÓW, a nie WINO Z BANANÓW."

done.

pozdrawiam
Hokky
====================================
...a....a są telenowele porno, albo erotyczne?...===
====================================
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Akcja: wino bananowe!


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 15:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa