• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

smak drożdży w dojrzałym winie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
smak drożdży w dojrzałym winie
sqter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 36
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: warszawa
Nastrój: No Mood.
#1
23-10-2003, 13:10
Moje pierwsze wino (rodzynkowo- drożdżowe) chyba mnie zniechęci ostatecznie do robienia win :(
po 3 miesiącah mimo że jest juz klarowne i nie pracuje ma okropny posmak drożdży.
Było zlewane już 3 razy i przewietrzane, nad osadem nie stoi już od dwóch tygodni a mimo to ma uporczywy drożdżowy bukiet.
Czytając forum nie znalazłem podobnego przypadku.
Czy da sie je jakos naprawic?
będę wdzięczny za wskazówki
pozdrawiam
sqter
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#2
23-10-2003, 13:23
I, jesli było zlewane trzy razy, to dlaczego nie stoi nad osadem dwa tygodnie ?
Opisz odrobinkę dokładniej proces powstawania trunku. Poczytamy :ksiazka:

A winko po trzech miesiącach jeszcze pracuje, tylko powolutku, NA 100% NIE JEST JESZCZE DOJRZAŁE i MA PEŁNE PRAWO JECHAc DROŻDŻAMI.
Trzymaj je w piwnicy, patrz co jakis czas na dno gąsiorka i, w razie powstawania osadu, lewaruj.
Rodzynkowych nie robię, ale myslę, że pierwsze pozytywne :jezor: wrażenia z degustacji czekają Cie za trzy - cztery miesiące.

I nie pękaj :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
sqter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 36
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: warszawa
Nastrój: No Mood.
#3
23-10-2003, 18:59
To był chochlik, miało byc rodzynkowo-ryżowe zamiast rodzynkowo - drożdżowe chociaż ta druga nazwa do niego bardziej pasuje ;)
Dwa tygodnie temu było zlane trzeci raz znad osadu i nie wytrąca się juz nic i nie pracuje. Zostawiłem na dobę w szklance troche wina i nie zmętniało.
Wino robiłem według przepisu z ksiązki "Wyrób win domowych - moim hobby" Ewy Kwapisz
Jest to wino stołowe i powinno nadawac się do konsumpcji po trzech miesiącach.
Szukaj
Odpowiedz
Bocian Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2003
Nastrój: No Mood.
#4
28-10-2003, 10:24
Mialem podobnie, tez ryzowo-rodzynkowe, kilka miesiecy po sklarowaniu ciagle smiredzialo drozdzami a co gorsza mialo mocno wyczywalny alkohol. Juz po ok 2 miesiacach zdecydowanie sie poprawilo i mam nadzieje, ze jeszcze sie pooprawi.
Szukaj
Odpowiedz
Domin Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 74
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2003
#5
28-10-2003, 19:16
Jak mawiają: "Czas leczy rany", tak samo będzie z twoim winem.
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#6
28-10-2003, 23:15
Cytat:Wino robiłem według przepisu z ksiązki "Wyrób win domowych - moim hobby" Ewy Kwapisz
A może więcej szczegółów. Jakie drożdze, bo już byli tacy kamikaze że dawali piekarskie
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
sqter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 36
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: warszawa
Nastrój: No Mood.
#7
29-10-2003, 11:52
Majchal dałem drożdże uniwersalne z biowinu a pierwszy raz zlałem znad osadu po miesiącu.

Zastanawiam się jeszcze czy butelkowac takie smierdzące czy zostawic w balonie.
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#8
29-10-2003, 18:38
Nie ma co butelkowac. Zostaw w balonie z rurką, niech sobie postoi.Może cos jeszcze opadnie. Za 2-3 miesiące przewietrz je i się zobaczy
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

smak drożdży w dojrzałym winie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 10:54 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa