28-10-2008, 21:26
Witam,
Mam mały problem z miodkiem:
W sierpniu 2007 nastawiłem trójniaka. Startowe blg ~36, drożdże miodowe z suszu, naturalny, niesycony.
Po ponad roku miodek ma niestety ~19 blg i nie jest do końca klarowny. Całkiem mętny tez nie jest, ale do kryształu sporo mu brakuje. Co dziwne - nadal produkuje CO2. Tempo nie jest co prawda zawrotne (pyknie co ok 2 minuty), ale coś w nim żyje.
Z poprzednimi nastawami nie miałem takich problemów - już po 8 miesiącach byly klarowne i odfermentowane. Dla ułatwienia dodam, że nastawy (poprzednie i ten teraz) fermentują w temperaturze ok 22 stopni.
Pytanie co dalej? Mam kilka pomysłów:
1. Zostawić jak jest - może odfermentuje jeszcze kilka blg i wyklaruje sie sam?
2. Zrobić restart na aktywnych?
3. Zrobić restart na bazie fermentującego tarniniaka (mam takowego pod ręką, wystartowanego na aktywnych. Garbniki powinny wyklarować co nieco?
4. Dodać pożywki? Dodawałem ją na starcie w/g przepisu, ale może to mało?
Pozdrawiam,
Mariusz
Mam mały problem z miodkiem:
W sierpniu 2007 nastawiłem trójniaka. Startowe blg ~36, drożdże miodowe z suszu, naturalny, niesycony.
Po ponad roku miodek ma niestety ~19 blg i nie jest do końca klarowny. Całkiem mętny tez nie jest, ale do kryształu sporo mu brakuje. Co dziwne - nadal produkuje CO2. Tempo nie jest co prawda zawrotne (pyknie co ok 2 minuty), ale coś w nim żyje.
Z poprzednimi nastawami nie miałem takich problemów - już po 8 miesiącach byly klarowne i odfermentowane. Dla ułatwienia dodam, że nastawy (poprzednie i ten teraz) fermentują w temperaturze ok 22 stopni.
Pytanie co dalej? Mam kilka pomysłów:
1. Zostawić jak jest - może odfermentuje jeszcze kilka blg i wyklaruje sie sam?
2. Zrobić restart na aktywnych?
3. Zrobić restart na bazie fermentującego tarniniaka (mam takowego pod ręką, wystartowanego na aktywnych. Garbniki powinny wyklarować co nieco?
4. Dodać pożywki? Dodawałem ją na starcie w/g przepisu, ale może to mało?
Pozdrawiam,
Mariusz