Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z pigwy nie chce się klarować :(
#1
Dzień dobry !!!!!
W ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam wino z pigwy. Wino wyszło bardzo słodkie, zawiesiste i słabo się klaruje. Czy można z tym coś zrobić?. Pozdrawiam Anna
Odpowiedz
#2
Witaj Anna :helo:
Wino z pigwy generalnie kiepsko sie klaruje i caly czas opada z wina osad. Tak juz jest.
Ty w dodatku zrobilas bardzo slodkie, co jeszzce bardziej utrudnii klarowanie.
Co moge polecic, to na przyszlosc odfermentowac do wytrawnego i doslodzic po paru zlewaniach.
Obecnie pozostaje Ci czekac, lub wspomoc sie jakimis srodkami, ale o tym mozesz poczytac na forum (opcja szukaj) lb stronie macierzystaj :ksiazka:
Odpowiedz
#3
Ja wiele lat temu mialem ten sam problem, nie dalo sie sklarowac i moze dlatego wina z pigwy nie sa popularne. Polecam natomiast nalewki. Dobrze zrobiona nalewka z pigwy, to napoj bogow. Wino podobne smakowo do pigwy mozna zrobic z gruszek. Pozdr.
Odpowiedz
#4
Po wypowiedzi kol. Pigwy na temat pigwy trudno powiedzieć coś nowego:big: Co do nalewek to nic dodać nic ująć. Natowiast w sprawie wina to polecam dodanie pigwy (pigwowca) do jabolka daje b. przyzwoite efekty. Co prawda bywa problem klarowania ale to w moim przypadku kwestia czasu ew. betonitu. Natowiast uzyskany aromat wytrawnego jabolka wart jest zachodu:spoko:
Odpowiedz
#5
W ub roku robiłem nalewkę z pigwy (owoce zasypane cukrem, potem do zlanego soku dodany spirytus). Do owoców pozostałych po zlaniu soku dodałem rodzynki, wodę, cukier (trochę na oko - bo trudno było ocenić ile cukru zostało w owocach), drożdże.
Wyszło nadspodziewanie smaczne wino (wprawdzie cukier cały nie odfermentował, ale wyszło po prostu półsłodkie zamiast wytrawnego, czy półwytrawnego).
Co ciekawe - bardzo szybko nabrało przejrzystości.

Jednak z pigwą to jest złudne - po zlaniu do butelek na dnie pojawił się delikatny osad.
Zresztą z nalewką miałem to samo - wyglądała na zupełnie przejrzystą, a po zlaniu w butelkach pojawił się niewielki osad.
Odpowiedz
#6
Nalewki z pigwy bardzo czesto, jesli nie zawsze wytracaja osad na dnie butelki. Ja po prostu ponownie filtruje, az do skutku.



Skocz do: