• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pożywki v
1 2 Dalej »

za dużo pozywki

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
za dużo pozywki
Marcin 5 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2005
Lokalizacja: Krostkowo
Nastrój: Super
#1
17-01-2006, 15:10
Chyba dałem za dużo dałem pozywki? Jakie mogą być tego efekty?:pytajnik:
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#2
17-01-2006, 15:29
Ja raz sie machnąłem 1g na 1litr, z czego polowe dalem prawie po fermentacji i nie zauważam różnic.
Szukaj
Odpowiedz
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#3
22-01-2006, 18:01
Drożdże przeżrą ci balon:sloik:
Szukaj
Odpowiedz
Pabloss Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 300
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: DR
#4
22-01-2006, 19:08
A póżniej dobiorą się do Ciebie:pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
Kamilo89 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 132
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Ruda Śląska
#5
20-07-2006, 14:17
Ja na 5 L raz wsypałem całe opakowanie od zamoyskich wieczorem brak oznak zycia w balonie a rano zdziwienie i popołudniu malowanie sufitu:D
Szukaj
Odpowiedz
arkady Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 74
Liczba wątków: 5
Dołączył: 04 2008
Lokalizacja: Toruń
#6
11-04-2008, 17:28
Cytat:Wysłane przez Kamilo89
Ja na 5 L raz wsypałem całe opakowanie od zamoyskich wieczorem brak oznak zycia w balonie a rano zdziwienie i popołudniu malowanie sufitu:D

kiedys zrobilem tak jak ty tylko ze mialem cala szafe w pralce ;p
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: ekspresowy ;)
#7
11-04-2008, 20:42
spojrzałem, na post arkady i już myślałem, że to forum motoryzacyjne, a to tylko taka wielka, upierdliwo - migająca stopka...
Szukaj
Odpowiedz
Łukasz84 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 645
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Koluszki/Łódź
#8
11-04-2008, 23:17
Nie przejmuj się tym za bardzo... Drożdże powinny tym się zająć:)
Szukaj
Odpowiedz
Mariusz Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 538
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Jasło
Nastrój: optymistyczny
#9
12-04-2008, 07:15
Zalecane dawkowanie pożywki to 4 g na 10L. Jest to chyba nawet określone przepisami unijnymi. Z tego co kojarzę ale nie jestem pewien, wcześniej było nieco więcej - ty dałeś 10g/10L więc nie jest jeszcze tragedia.
Poza wspomnianymi obawami że drożdże teraz zjedzą ci balon później rurkę i korek :podstep: jedynie co bym się obawiał to że może pozostać nieco posmak pożywki w winie ale przy tak niewielkim przedawkowaniu raczej jest to mało prawdopodobne.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Łukasz84 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 645
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Koluszki/Łódź
#10
12-04-2008, 12:38
Co nie zmienia faktu że najpierw zjedza balon, rurke, korek, a na koniec jego samego...:chytry:
Szukaj
Odpowiedz
plecionka Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 4.002
Liczba wątków: 105
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: WikliNowy Tomyśl
Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...
#11
12-04-2008, 14:46
Zawsze możesz to przelać do większej butli i zwiękrzyć objętość nastawu pomijając pożywkę
pozdrawiam Maciej
Szukaj
Odpowiedz
tomalo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Choszczno - Pomorze Zachodnie
Nastrój: raz tak, ʞɐʇ zɐɹ
#12
31-08-2008, 09:43
Ja dziś nastawiałem MD i podczas dosypywania Activitu z butelki, drgnęła mi ręka i sypnęło się tak gdzieś ok. łyżeczki do 200 ml MD :glowa_w_mur:. Rozcieńczyłem to do 700 ml i zastanawiam się, czy drożdżaki nie oszaleją z nadmiaru szczęścia?
Szukaj
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#13
31-08-2008, 19:52
nie oszaleją..
tylko mogą się strasznie roz..namnożyć i nie tyle co do pożarcia balonika, rurki i Ciebie ale z całego tego szaleństwa mogą doprowadzić do gwałtu..

ja bym się już do tego balonika nie zbliżał.. <boję_się>:pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
tomalo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Choszczno - Pomorze Zachodnie
Nastrój: raz tak, &amp;#670;&amp;#592;&amp;#647; z&amp;#592;&amp;#633;
#14
01-09-2008, 17:23
Proszę sobie wyobrazić, że ta końska dawka pożywki, wbrew moim obawom wcale nie zaszkodziła drożdżom, wręcz przeciwnie! Po jednym dniu MD jest gotowa, i to jeszcze jak! Czyżbym przez przypadek ustanowił nowy standard jej przygotowywania?
Szukaj
Odpowiedz
itam Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
#15
13-11-2008, 21:17
Mam dokładnie ten sam problem. Dodałem pożywkę w czasie fermentacji w miazdze ok.5g do moich 10l nastawu, a potem o tym zapominając następne 5g w czasie zlewania do balonu. Przez 4 dni dosłownie się gotowało. Dziś ucichło zupełnie - zmierzyłem nastaw i wyszło ok. 2Blg. Drożdże przerobiły już cały cukier w 4dni?

Moj nastaw składa się z moszczu z czerwonych winogron(16blg) bez dodatku wody jest tego ok 9l + cukier. Wyliczyłem, że aby uzyskać wino 15% półsłodkie należy dodać ok. 1600g cukru. Cukier podzieliłem na dwie partie, i tak jak piszę wyżej pierwsze 800gr drożdże pożarły w 4 dni - to chyba za szybko. Czy mam dodawać już następne 800gr?

Powiedzcie proszę czy mogą być jakieś negatywne efekty, że drożdze przerobiły tak szybko cały cukier?
Szukaj
Odpowiedz
vooyeck Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: M@łpolska
Nastrój: miodzio!
#16
13-11-2008, 21:23
Lepiej daj im jakieś zajęcie bo balony teraz są kosztowne :)
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#17
13-11-2008, 21:41
itam,
odlej z 1-2 litry z balona podgrzej i rozpuść w tym 400 g cukru, jak to przerobią dodasz następne 400 g.
Szukaj
Odpowiedz
daro_ Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 10
Dołączył: 12 2008
Lokalizacja: Budy Augustowskie
#18
16-03-2009, 18:07
Witajcie
Mam pytanko czysto teoretyczna-czy pożywki można dać więcej niż te 4g na 10l np dwa,trzy razy tyle-czy to wspomoże fermentację czy też może jej zaszkodzi (pomijam niebezpieczeństwo "wyjścia winka")
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#19
16-03-2009, 22:51
Zależy jakiej pożywki. Jeśli dasz sól amonową (DFA) to drożdże mogą paść.
Jeśli dasz pożywki kompleksowej z witaminami i ścianami komórek drożdży to wino będzie nie za ładnie pachniało.

Paweł
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pożywki v
1 2 Dalej »

za dużo pozywki


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 12:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa