eksperymentalne wino z glogu ale uwaga!!
tylko cale owoce glogu(bez szypolek) i cukier.winko pieknie pracowalo,co jakis czas dodawalem wode z cukrem no i upijalem troszke.teraz jest pieknie sklarowane i rozlane do butelek.
PYTANIE: jak dlugo moge trzymac to winko w butelkach.(butelki sa zakorkowane ,lezakuja w piwnicy)
Trudno coś tu wyrokować. Generalnie im wino mocniejsze i słodsze, tym dłużej można je przechowywać.
Wino z głogu bez drożdży, to faktycznie odważny eksperyment i jest prawdopodobne, że ma mało %%. Bywa jednak, że dzikie drożdże nie są aż tak dzikie i radzą sobie w większym stężeniu alkoholu, czego Ci serdecznie życzę.
Możesz też zakonserwować wino siarkując je, albo pasteryzując.
PZDR
pomiar stężenia alkoholu w winie jest o tyle trudniejszy, że trzeba dostosować wskazania alkoholomierza do zawartości cukru i garbników
Jeśli mamy czystą wódkę, wytrawną, to pomiar polega wyłącznie na zbadaniu gęstości roztworu spirytusu z wodą. Gdy do tego dochodzi cukier trzeba wziąść poprawkę na jego ilość. A gdy jeszcze garbniki to juz baardzo ciężko ustalić poprawkę myśle, że to jakiś kit, no ale przybliż nam moze co to za sprzęt
pzdr
fea
ten alkoholomierz bynajmniej nie jest uzywany przez czarnoksieznikow nawet z poziomu 14 .moze przyblize jak on wyglada.jest to bardzo cieniutka rurka dlugosci ok 10 cm z podzialka zakonczona zbiorniczkiem.napelniasz zbiorniczek alkoholem do 20 % np winem,czekasz az rurka napelni sie winem do czasu az po drugiej stronie skapna 2 lub 3 krople.Nastepnie odwracasz przybor i i stawiasz na zbiorniczku.Wino ,ktore znajduje sie w rurce opada i w pewnym momencie sie zatrzymuje wskazujac na podzielce ilosc procentowa alk w np winie moze sa bajerki o ktorych nie wiecie?
no szybciej i mocniej to pojęcia względne bulgnięcia to też mało wymierne oznaki fermentacji tj. szybko, średnio, wolno, nie ma Najlepiej zmierzyć balling czyli ilość cukru w roztworze i porównując do poprzedniego pomiaru obliczyć ile wrosło nam do winka %
pzdr
fea
Mój winomierz kapilarny wygląda tak. Nie jest to dokładny przyrząd. Np słodki "Rubin Krymu" z Massandry na etykiecie jest 17,5 %, u mnie wyszło 25 %, wytrawny sycylijski shiraz na etykiecie 13%, u mnie 16 %, letnia woda 3%.
PZDR
Pod postem masz kratkę odpowiedz. Klikasz w nią i otwiera sie nowe okno w którym na samym dole jest kratka " załączniki " i tam dajesz odnośnik . Powodzenia.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
I używaj opcji "edycja". Znajdziesz ją po prawej stronie, obok cytatu. Nie ma sensu zapychac Forum, jeśli przypomnisz sobie o czymś po 2-3 minutach to po prostu dopisz to do posta, a nie twórz nowego. Tylko ostrożnie z edycją postów na które już ktoś odpowiedzial
Cytat:Wysłane przez Semele
Dlaczego ostroznie?? Ja nie mialem zadnych problemow z edycja i zmiana tresci postow przeze mnie napisanych po tym jak ktos juz odpowiedzial
Regulamin pkt 2. ...."Nie wolno używać edycji posta, jeśli inny użytkownik na niego odpowiedział. Nie wolno przekształcać zdań w poście chcąc zaszkodzić innym użytkownikom. "
PZDR
Ok ok. Tyle tylko ze jesli przypomni sie cos wiecej na dany temat (czasem pamiec bywa zawodna), to mozna dopisac, OCZYWISCIE NIE SZKODZAC INNYM - i to zdanie staje sie w tym momencie kluczowe
Co do tego winka...bez drozdzy.Jest to juz dwa lata( prawie) i znalazlem schowane dwie butelki w piwnicy.Nie bylem pewny ,czy jeszcze dobre ,ale otworzylem. Winko super!! i nie zepsute a kopalo jak niezly akumulator! Polecam dluuugie lezakowanie glogowca,im dluzej tym lepiej.
Witam jestem tu nowy i nie mogę pisać nowych wątków więc myślę że tu będzie Ok
chcę zrobić wino z głogu wedle poniższych wskazówek:
10l wody
5kg głogu - (prawie pełne wiadro)
4kg cukru
15dkg. rozdrobnionych rodzynek
---------------------------------------------------------------------------------
na jaki gąsiorek (butle) to jest obliczone -- przypuszczam że na jakieś 15 l -- jak zaleję wiadro z głogiem wodą to pewnie z 5 l wejdzie + 5 l wody da to razem objętość 15 l
czy dobrze to wyliczyłem i czy stosunek wody do głogu jest w normie i której jego części
głóg dam cały po wcześniejszym zmrożeniu go w zamrażarce od 24 h do tygodnia a właściwie momentu kiedy uzbieram całe 5 kg
liczę na wytworzenie "samoistne" drożdży i efekt w zakresie 15~~18 oktanów e to decybele a nie to % : )
i tu z pewnością muszę zwrócić szczególna uwagę na warunki czyli jak sądzę 19-26 st.C oraz o czym jestem przekonany dobre wewnętrzne nastawienie nawet dobre słowo
do tworzącego się wina - (coś jak rozmowa z paprotką - lepiej wtedy rośnie)
te 10 l wody które chcę użyć pochodzić będzie z źródełka które jest zdatne do picia i zastanawiam się czy taką wodę przegotować i ostudzić czy wcale nie gotować ?
5 kilo głogu wystarcza na jakieś 20 litrów wina. Fermentacje burzliwa prowadź nie w butli tylko w fermentatorze lub jakimś wiadrze z przykrywką . Robiąc to w butli zmarnujesz połowę objętości naczynia.
Rodzynki w tej ilości nic nie wniosą do nastawu.
Dodaj drożdże szlachetne. Na dzikusach to loteria zwłaszcza dla kogoś kto dopiero zaczyna.
Co do wody ..........badał ktoś ją pod względem bakteriologicznym ? Jeśli nie to lepiej przegotuj lub użyj nawet kranówki.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....