• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

[COPY] Czy ktoś z Was robił już wino z...? [arbuza]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
[COPY] Czy ktoś z Was robił już wino z...? [arbuza]
Gosiek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2006
#1
07-09-2006, 20:59
Chodzi o wino z arbuza...
Szukaj
Odpowiedz
STRU$ Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Gdańsk
#2
07-09-2006, 21:13
Wina z wody to kiepskie wina... Odpuść sobie bo szkoda czasu.
Szukaj
Odpowiedz
GregoryCo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Wrocław
#3
07-09-2006, 21:34
Ja po arbuzie mam dziwne przygody w toalecie :tylek: :co_jest:

Chyba nie mogę ich jeść...:ysz:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Bagiusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 24
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Niemce / Lublin
Nastrój: SIARKA: na zapałce-TAK, w winie-NIE
#4
07-09-2006, 21:39
Cytat:Wysłane przez STRU$
Wina z wody to kiepskie wina... Odpuść sobie bo szkoda czasu.
.... dlaczego ?? skoro można z cebuli to czemu nie z arbuza?? Wg mnie: warto spróbować. W miąższu na pewno jest cukier, więc procentów też nabierze ,a co do smaku...... opowie nam. Powodzenia!
Szukaj
Odpowiedz
Gosiek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2006
#5
07-09-2006, 21:42
Tylko pytanie ile cukru ma arbuz? Ktoś wie?
Szukaj
Odpowiedz
GregoryCo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Wrocław
#6
07-09-2006, 21:44
Cukromierz wie:)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Bagiusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 24
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Niemce / Lublin
Nastrój: SIARKA: na zapałce-TAK, w winie-NIE
#7
07-09-2006, 21:45
wyciśnij sok z kawałka i zmierz cukromierzem. Musi go być sporo bo z natury jest bardzo słodki.
Szukaj
Odpowiedz
Gosiek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2006
#8
07-09-2006, 21:49
Cytat:Wysłane przez Bagiusz
Cytat:Wysłane przez STRU$
Wina z wody to kiepskie wina... Odpuść sobie bo szkoda czasu.
.... dlaczego ?? skoro można z cebuli to czemu nie z arbuza?? Wg mnie: warto spróbować. W miąższu na pewno jest cukier, więc procentów też nabierze ,a co do smaku...... opowie nam. Powodzenia!

A robiłeś z cebuli?
Masz jakieś proporcje?
Szukaj
Odpowiedz
STRU$ Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Gdańsk
#9
07-09-2006, 21:49
Cytat:Wysłane przez Bagiusz
Cytat:Wysłane przez STRU$
Wina z wody to kiepskie wina... Odpuść sobie bo szkoda czasu.
.... dlaczego ?? skoro można z cebuli to czemu nie z arbuza?? Wg mnie: warto spróbować. W miąższu na pewno jest cukier, więc procentów też nabierze ,a co do smaku...... opowie nam. Powodzenia!

Oczywiście, że można z cebuli, arbuza, marchewki, starej podeszwy itp.
Nikt nikomu nie zabroni tylko pytanie po co skoro pełno ciekawszego materiału do wyrobu wina?
Szukaj
Odpowiedz
GregoryCo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Wrocław
#10
07-09-2006, 21:53
Ja bym tego arbuza naszprycował spirytusem:) :pijemy:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#11
07-09-2006, 21:55
Albo jak robiła armia carska - posiekać szablą na kawałeczki wnętrze arbuza i zalać szampanem:slinka:
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
#12
07-09-2006, 22:09
Wcześniejsze próby win z arbuza były już komentowane na forum i niestety nie były pochlebne. :oczy:
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#13
07-09-2006, 22:37
Nie porownywalbym wina z arbuza do wina z cebuli. Wino z cebuli (jak i z buraka) ktos na forum chwalil. Bardziej jakby do wina na sokach z kartonu dać same napoje i rozcienczyc woda.

(To tylko moja opinia bo ani cebulowego ani buraczanego ani arbuzowego nie pilem)
Szukaj
Odpowiedz
Bagiusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 24
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Niemce / Lublin
Nastrój: SIARKA: na zapałce-TAK, w winie-NIE
#14
08-09-2006, 20:08
... ja stawiam na poszukiwaczy nowych smaków. Panowie do dzieła!
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#15
08-09-2006, 20:15
Witam, sam bym spróbował, ale..nie mam takiego dużego gąsiora żeby się w nim arbuz zmieścił...ale warto sprawdzić...
Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#16
08-09-2006, 20:19
Może zrobić wino w arbuzie?
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#17
08-09-2006, 20:27
Tak, ale rurkę ferm. trzeba plasteliną uszczeknić; ps: lolo, a kiedy pierwszy obciąg?
nic nie widać przez skórę..a jakby rurkę dać z elastycznego tworzywa, arbuzem można
kręcić, nieprawdaż?
Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
STRU$ Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Gdańsk
#18
09-09-2006, 09:19
Ja myśle, że z jednej strony mozna wyciąć skórę i wstawić przezroczyste okienko ze szkła lub pleksi. Będzie można wtedy obserwować fermentację :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#19
09-09-2006, 10:38
Ale przeciez nie mozna z calego arbuza, bo zacznie sie pienic jeszcze i rozwali go calego. Trzeba usunac troche miazszu zeby mialo gdzie pracowac;)
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#20
09-09-2006, 21:12
Witam, to proste: włożyć arbuz do ...dyni; jak rurka ferm. się nie zatka, powinno wytrzymać....
Pozdro!.
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#21
09-09-2006, 22:24
proponuje w arbuzie nawiercic mala dziurke a potem drutem zakrzywionym wyciagac pestki zeby goryczka nie przeszla z pestek do nastawu.

Proponuje rowniez przeniesc temat do dzialu krotochwile ;)
Szukaj
Odpowiedz
mala_mi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: Si:)
#22
06-10-2006, 10:14
a nie lepiej miazsz wrzucic do balona np 4l?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kamilo89 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 132
Liczba wątków: 8
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Ruda Śląska
#23
16-10-2006, 21:05
Kolega stawiał na odkrycie czegos nowego a Wy sie smiejecie opinie o arbuzie i wodnitosci albo jak to ujać znamy ale czasem warto sie pokusic o coś i sprawdzić na własnej skórze. Może by tak zageszczać jakos ten sok? Jakas redukcja przez odparowanie jak wp rzypadku syropu klonowego ??
Szukaj
Odpowiedz
rafple Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Longford/Ireland
Nastrój: Ujdzie...
#24
16-10-2006, 22:16
Złośliwce bezczelne :).... ale swoja droga walimy wode z cukrem, a gdyby zrobić nastaw na czymś bardziej aromatycznym, a uzypełnić zamiast woda z cukrem, sokiem z arbuza może coś fajnego by się wylęgło... tylko z czym to skomponować. Pewnie cukru też trzeba by dodać, ale może być ciekawe doświadczenie.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

[COPY] Czy ktoś z Was robił już wino z...? [arbuza]


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 07:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa