10-03-2004, 13:59
Witam
Podam na przykladzie mego gronowego z dod.wody:
Zmierzone blg po odfermrntowaniu:-2
Poprawka na niecukry przy zastosowanym u mnie proporcjach woda/moszcz:3,3
Poprawka na alkohol:4
Obliczenie:-2-3,3+4= -1,3
Jak widac ostateczny blg wychodzi ujemny-co to oznacza i czy to normalne w wielu przypadkach?.
Zakladam ze me winko wyszlo wytrawne i pozostalo w nim 0 cukru-wiec niby wszystko gra.
Zastanawiam sie jedynie jak postapic teraz w kwestii dosladzania na odpowiednia slodkosc i jakich blg sie spodziewac.
Poniewaz przykladowo liczac zaw. cukru jako 0 i dodajac 20g/l na polwytrawne powinienem sie spodziewac odczytu wlasnie w granicach 2blg,ale zakladajac ze poczatkowy mialem na minusie to wynik moze byc ledwo powyzej 0...
Moze jest tak azeby faktycznie miec ostatecznie zaw cukru 20g/l musze dac jeszcze nadwyzke powyzej 10g/l niwelujaca ten "ujemny cukier"?
Pytanko moze glupawe ale zaciekawilo mnie jak wy interpretujecie takie sytuacje i jak dosladzacie potem zakladajac odpowiednie spodziewane wyniki odczytu i planowana zaw. cukru na odpowiedni trunek po doslodzeniu....
Dzieki
Podam na przykladzie mego gronowego z dod.wody:
Zmierzone blg po odfermrntowaniu:-2
Poprawka na niecukry przy zastosowanym u mnie proporcjach woda/moszcz:3,3
Poprawka na alkohol:4
Obliczenie:-2-3,3+4= -1,3
Jak widac ostateczny blg wychodzi ujemny-co to oznacza i czy to normalne w wielu przypadkach?.
Zakladam ze me winko wyszlo wytrawne i pozostalo w nim 0 cukru-wiec niby wszystko gra.
Zastanawiam sie jedynie jak postapic teraz w kwestii dosladzania na odpowiednia slodkosc i jakich blg sie spodziewac.
Poniewaz przykladowo liczac zaw. cukru jako 0 i dodajac 20g/l na polwytrawne powinienem sie spodziewac odczytu wlasnie w granicach 2blg,ale zakladajac ze poczatkowy mialem na minusie to wynik moze byc ledwo powyzej 0...
Moze jest tak azeby faktycznie miec ostatecznie zaw cukru 20g/l musze dac jeszcze nadwyzke powyzej 10g/l niwelujaca ten "ujemny cukier"?
Pytanko moze glupawe ale zaciekawilo mnie jak wy interpretujecie takie sytuacje i jak dosladzacie potem zakladajac odpowiednie spodziewane wyniki odczytu i planowana zaw. cukru na odpowiedni trunek po doslodzeniu....
Dzieki
