• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

Ujemny blg koncowy po poprawkach

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Ujemny blg koncowy po poprawkach
Majoro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 30
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Siedlce
Nastrój: No Mood.
#1
10-03-2004, 13:59
Witam
Podam na przykladzie mego gronowego z dod.wody:
Zmierzone blg po odfermrntowaniu:-2
Poprawka na niecukry przy zastosowanym u mnie proporcjach woda/moszcz:3,3
Poprawka na alkohol:4
Obliczenie:-2-3,3+4= -1,3
Jak widac ostateczny blg wychodzi ujemny-co to oznacza i czy to normalne w wielu przypadkach?.
Zakladam ze me winko wyszlo wytrawne i pozostalo w nim 0 cukru-wiec niby wszystko gra.
Zastanawiam sie jedynie jak postapic teraz w kwestii dosladzania na odpowiednia slodkosc i jakich blg sie spodziewac.
Poniewaz przykladowo liczac zaw. cukru jako 0 i dodajac 20g/l na polwytrawne powinienem sie spodziewac odczytu wlasnie w granicach 2blg,ale zakladajac ze poczatkowy mialem na minusie to wynik moze byc ledwo powyzej 0...
Moze jest tak azeby faktycznie miec ostatecznie zaw cukru 20g/l musze dac jeszcze nadwyzke powyzej 10g/l niwelujaca ten "ujemny cukier"?
Pytanko moze glupawe ale zaciekawilo mnie jak wy interpretujecie takie sytuacje i jak dosladzacie potem zakladajac odpowiednie spodziewane wyniki odczytu i planowana zaw. cukru na odpowiedni trunek po doslodzeniu....
Dzieki ;)
Szukaj
Odpowiedz
vladi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Opole
Nastrój: No Mood.
#2
10-03-2004, 21:16
Wydaje mi się, że liczenie ballinga jest potrzebne wyłącznie do kontroli mocy wina podczas fermentacji.
Przy dosładzaniu należy się kierowac raczej smakiem (subiektywny stopień "słodkosci" wina zależy również od zawartosci kwasów).
Moje sliwkowe również osiągnęło balling ujemny i wyszło w smaku wytrawne, bo nie dawałem cukru "na zapas", ale na 15% alkoholu. Teraz spokojnie czekam i sciągam co jakis czas. Jak dojrzeje, będę dosładzał.

Pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#3
11-03-2004, 08:27
Po pierwsze czy zwracałes uwagę na temperaturę nastawu przy pomiarach Blg - ? Po drugie poprawka na niecukry 3,3 oznacza że moszczu gronowego było 83% zas wody 17% nastawu. A cukier? takze ten dodany w czasie fermentacji? On takze rozcieńcza moszcz. I czy jestes pewien, że twoje wino ma "tylko" 14% alk.? ;)
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#4
12-03-2004, 00:00
Cytat:Originally posted by Majoro
Poniewaz przykladowo liczac zaw. cukru jako 0 i dodajac 20g/l na polwytrawne powinienem sie spodziewac odczytu wlasnie w granicach 2blg,...
Tak by było gdyby to była czysta woda, tymczasem wino zawiera alkohol i niecukry, więc wynik zero Bllg nie będzie oznaczał zero cukru, a będzie jedynie przypadkowym.
Cytat:ale zakladajac ze poczatkowy mialem na minusie to wynik moze byc ledwo powyzej 0...
oczywiscie
Cytat:Moze jest tak azeby faktycznie miec ostatecznie zaw cukru 20g/l musze dac jeszcze nadwyzke powyzej 10g/l niwelujaca ten "ujemny cukier"?
Nie ma czegos takiego jak "ujemny cukier". Cukier albo jest, albo go nie ma.

W Twoim problemie okreslenie istnienia cukru z dokładnoscią do 10, a nawet 20 g/l metodą pomiaru Bllg jest raczej niemożliwe. To jest poniżej granicy błędów pomiaru i możliwosci oszacowania poprawek alkoholowo-niecukrowych.
To by wymagało specjalnej analizy ukierunkowanej na zawartosc cukru.
Kiedys Aga wspominała cos o takich testach.
Tu chyba bardziej przydatna może byc analiza ogranoleptyczna dobrego kipera.
Szukaj
Odpowiedz
Majoro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 30
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Siedlce
Nastrój: No Mood.
#5
12-03-2004, 13:35
DarekRz-co do mocy to jestem prawie pewien ile ma(trzymalem sie dokladnych obliczen na planowana moc a ostateczny blg wskazuje ze na tyle wypracowalo),cukier oczywiscie takze uwzglednilem-dokladnie za takie rozcienczenie uwazam stosunek moszcz/syrop cukrowy.Blg mierze zawsze w temp 20-22st-wiec ok.
JM-tak myslalem ze pojecie ujemny cukier nie istnieje-uzylem takiego okreslenia by sie upewnic czy w sytuacjach takich jak ta chcac uzyskac zaplanowana ostateczna slodkosc wina nalezy po prostu dac tyle ile planujemy i zakladajac winko juz nie pracujace moge byc pewien ze taka ilosc w nim pozostanie,czy moze musze dodatkowo nieco dorzucic bo czesc w jakis sposob zostanie zniwelowana jeszcze w procesie dojrzewania.....

Reasumujac-w takiej sytuacji dajac wspomniane 20g/l na polwytrawne nie sugeruje sie potem odczytem ile tego cukru mam faktycznie(pewnie blg byloby w ok 0) tylko trzymam sie tego iz wiem ile dalem i tyle:-).
A tak wogole to roznica miedzy blg tym ujemnym a tym po dodaniu owej ilosci cukru powinna wskazac na dodana ilosc cukru....
Rozumiem iz takie ujemne ostateczne wyniki to czesto normalka,a ostateczna zaw. cukru w trunku po doslodzeniu szeregujaca nasze winko do okreslonej grupy nie jest zwykle wynikiem odczytu blg tylko swiadomosci ile cukru faktycznie dodalismy,czy tez po prostu organoleptyki:big:......?
Dzieki
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#6
29-07-2004, 00:26
Wracając jeszcze raz do tematu, ujemny Bllg po poprawkach wynikac może tylko z dwóch przyczyn:
1 - z niewłasciwych wielkosci poprawek
2 - z błędnych wskazań areometru

Niewłasciwa wartosc poprawki na niecukry jest bardzo możliwa i prawdopodobna, gdyż przyjmowana przez nas wartosc poprawki -4 dla czystego soku jest tylko wartoscią srednią, a faktyczna zawartosc niecukrów w różnych konkretnych sokach może się wahac co najmniej w granicach od 2 do 6 Bllg
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 Dalej »

Ujemny blg koncowy po poprawkach


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 17:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa