Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z wiśni
#1
Wino z wiśni

Witam wszystkich !

Chciałbym stworzyć dobre winko wiśniowe
Co sądzicie o tym przepisie ? To będzie moje pierwsze wino. Czy wart jest poświęcenia ?

Z góry dziękuje !

Na balon 25l.

Moc wina [%] 14
Zawartość kwasów w winie [g/l] 8
Potrzebna ilość soku [l] 10
Czyli owoców w [kg] (około) 16.5
Potrzebna ilość cukru [kg] 3.9
Potrzebna ilość wody [l] 7.6
Potrzebna ilość kwasku cytrynowego [g]0
Zaczyn drożdżowy + Pożywka [g]


-wyciskamy z owoców sok,
-dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową (burgund, portwajn, bordeaux) oraz przegotowaną i ostudzoną wodę pozostawiając po jednym litrze na każdy kilogram cukru w celu sporządzenia syropu,
następnie dodajemy cukier; w przypadku słabego wina całość na raz rozpuszczoną w pozostawionej wodzie, w przypadku średniej mocy na dwa razy w odstępach kilkudniowych, w przypadku bardzo mocnych win na trzy razy również w odstępach kilkudniowych.
-Po fermentacji (około 4 - 6 tygodni) wino zlewamy znad osadu i odstawiamy do wyklarowania.
-Słabe wina ściągamy znad osadu w odstępach czasowych około miesiąca najwyżej do trzech razy, mocne wina w odstępach kilkumiesięcznych co najmniej trzy razy.

Odpowiedz
#2
Co do przepisu to nie wiem czy tegoroczne wiśnie będą mialy kwasów 8g/l. Jeśli Ty chcesz mieć 8g/l w winie to na moje oko wyjdzie jakby takie, kwaśne. Chyba ze chodzi czy o kwasowość moszczu. Co do cukru To nie licząc tego zawartego w soku wiśniowym potrzebujesz 5,9 kg. A i na balon 25 litrów dałbym trochę więcej soku, i wody żeby to było jakoś tak po burzliwej pod korek.

pozdrawiam i witam!
Odpowiedz
#3
W takim razie zawartość kwasów możemy wykluczyć z przepisu ;-)

Tak więc , taka proporcja wystarczy ? (nie chce ażeby mi winko wybiło ) :


-ilość soku [l] 11
-ilość cukru [kg] 5,9 ( 3.9+ 1+1 )
-ilość wody [l] 7
-zaczyn drożdżowy + pożywka [g]

Dzięki za pomoc !
Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Papryk jeżeli dysponujesz tylko balonem 25L to zwiększ ilość surowców, kup fermentator 30L i nastaw wino w owym fermentatorze w ilości ok 27L.
Jeżeli zamierzasz startować nastaw w balonie musisz liczyć się z tym, że po fermentacji burzliwej zostanie sporo miejsca w balonie, bo na starcie będziesz miał około 22L. Po pierwszym obciągu co najmniej 2L wylejesz do zlewu, więc zostanie mniej niż 20L. Taka ilość wina w balonie 25L grozi jego utlenieniem.

Zawartości kwasów z przepisu nie da się wykluczyć, ponieważ wiśnie zawierają już pewną ich ilość. Można jedynie wykluczyć dodawanie kwasu np. cytrynowego. Jeżeli po ukończonej fermentacji wino będzie mało kwaśne to wtedy możesz dokwasić kwaskiem cytrynowym.
Odpowiedz
#5
Spróbój 14 soku, 7,5 wody, i cukier- źle się wyraziłem: wiśnie zawierają w sobie cukier wiec będzięsz potrzebował mniej niż 5,9 kg cukru. Kup cukromierz i zmierz zawartość cukru w otrzymanym moszczu. Wzór na potrzebny cukier to P*17*O, gdzie:
P to planowana moc, 17 to stała(tyle gram potrzebują drożdzedo wyprodukowania jednego %) a O to objetość nastawu.
Od tego wyniku odejmiesz cukier który zawierają wiśnie i będzięsz wiedział ile potrzebujesz.

EDIT: mierzeniem kwasów może go nie męczmy widget :) Możesz tez na początku dać więcej soku a mniej wody, a po burzliwej dolejesz H2O.

Mam nadziejęze nie zamotałem :)

Odpowiedz
#6
Rozważałem już zakup fermentatora , ale ze względów finansowych , jestem zmuszony pozostać przy balonach :-) . Do dyspozycji mam balony : 25l , 15l, 5l . Również posiadam cukromierz.

Oki , poczekam aż wiśnie w pełni dojrzeją i wtedy ostro zabiorę sie do roboty ;-)

Dzięki za pomoc !
Pozdrawiam
Odpowiedz
#7
Skoro posiadasz balony o takich objętościach, to spokojnie możesz nastawiać w 25l. Po pierwszym obciągu 15l wypełnij pod korek, a to co zostanie zlej do 5.
Odpowiedz
#8
Witam ponownie !
Stałem się posiadaczem pojemnika o pojemności 30l i dlatego zamierzam przeprowadzić fermentacje w takowym pojemniku. Do tego celu wykożystałem 25 kg wiśni , wydrylowane i rozdrownione owoce dałem do wiaderka , przypuszczam że będzie z nich 15 l soku . Zasiarkowałem i urzyłem pektopolu. Na następny dzień dałem drożdźe aktywne. Zmieżyłem poziom cukru w moszczu ,wynosi 23 blg --> 19 blg ---> 190g/l --> 190 *15 = 2850 g.
Celuje na 14% winko
Po fermentacji chciałbym zapełnić pod korek balon 25 l .

Wykożystałem polecany przez was wzór : P*17*0 = 14*17*25=5950 -2850 = 3100 g=3,1 kg
Czy dobrze dokonałem obliczeń ? Czy cukru nie jest za mało ?

Składniki:
25 kg wiśni
7.5 l wody

Proszę o pomoc
Pozdrawiam !
Odpowiedz
#9
Witam !

Pomógłby mi ktoś ? :-(
Niechciałbym zmarnować owoców .

Pozdrawiam
Odpowiedz
#10
Kalkulator na stronie mówi, że na 25l to tylko 15 kg wiśni i 11 litrów wody oraz 4,3 kg cukru. Przy Twoich proporcjach wyjdzie za dużo kwasu w winie, a poza tym z 25 kg to ponad 20 l soku da się wycisnąć przy fermentacji w miazdze. Chyba większy albo dodatkowy mały balon musisz zorganizować.



Skocz do: