Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z utlenieniem wina!!!!
#1
Witam!
Robię wino z wiśnie (moje pierwsze). Wino już fermentuje, po oddzieleniu owoców (owoce były z pestakami więc po 3 dniach usunąłem je z gąsiora). Teraz mam jeszcze jedną wątpliwość; balon jest 34l wypełnieony w połowie (myślę że jeszcze ok 6-8 l syropu doleję jak zakończy się fermentacja) boję się tylko utlenienia, troszkę o tym czytałem, może ktoś ma jakieś własne dośwaidzcenia, Jak oceniacie moje szanse na dobre wino? (niestety nie mam mniejszego balona).
I jeszcze jedno jako raczej ciekawostka; otórz zaobserwowałem że woda w rurce nie utrzymuje poziomu (tłumaczę to sobie wypieraniem wody przez gazy nagromadzone w butli).
Dziękuje.
Odpowiedz
#2
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym, że woda w rurce nie utrzymuje poziomu?
Znaczy, że bulgocze, tak? Jak bulgocze to wszystko ok.

Jeśli chodzi o utlenienie wina, to w fazie burzliwej fermentacji raczej nie ma takiego niebezpieczeństwa, gdyż nad płynem gromadzi się duża warstwa CO2, co działa ochronnie.

Twoje szanse na dobre wino...No cóż musiałbyś napisać o nim coś więcej. Jakie to ma być wino, obliczenia, ile moszczu, ile cukru, jakie drożdże. Jeśli stosowałeś się do zasad ogólnych odnośnie wyrobu win, to myślę, że nie powinno być problemów, gdyż wino wiśniowe jest bardzo wdzięcznym trunkiem, jeśli chodzi o jego wyrób.

Jeśli coś pominąłeś, albo zrobiłeś nie tak , jak trzeba, to wówczas sprawa dobrego wina może pozostać kwestią tylko i wyłącznie Twojej subiektywnej oceny.

Pozdrawiam!!!
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez robak79
I jeszcze jedno jako raczej ciekawostka; otórz zaobserwowałem że woda w rurce nie utrzymuje poziomu (tłumaczę to sobie wypieraniem wody przez gazy nagromadzone w butli).
Dziękuje.

Tak ma być;)
Odpowiedz
#4
Dolanie wody to nie problem . Ważne żeby zachować właściwe proporcje i nie rozcieńczyć za bardzo wina . Lepiej dokupić owoców i zrobić pełne 30 litrów.Szkoda zostawiać pustą przestrzeń .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
A może zainwestuj w 25-litrowy balon lub przynajmniej w plastikową pięciogalonówkę. Masz na to czas do pierwszego zlewania znad osadu.



Skocz do: