• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Dalej »

wino - wiśnie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wino - wiśnie
karolfilzdw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: OK
#1
25-07-2009, 14:00
Witam , mam problem z nastawem wiśniowym , wydaje mi się że dodałem zbyt dużo pirosiarczynu potasu do moszczu bo nastaw stoi w balonie już 10 dni , drożdże wogóle nie pracują ( dodałem dla pewności więcej ) , a zapach nastawu jest niezmieniony tzn wiśniowy czyli że nie uległ on skażeniu przez jakieś bakterie . Co robić żeby nastaw zaczął pracować ?
Szukaj
Odpowiedz
Earl Grey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Gdańsk
#2
25-07-2009, 14:42
Podałeś trochę mało informacji, a szklana kula jak na złość się chyba dzisiaj wszystkim zepsuła... ;)
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#3
25-07-2009, 15:19
Ile piro na ile moszczu i ile masz blg?
Szukaj
Odpowiedz
karolfilzdw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: OK
#4
25-07-2009, 15:59
Było tak , miałem 5.5 kg wiśni , wydrylowałem to , zalałem ok 4 litrami gorącej wody , dodałem jakieś 2 - 2,5 g piro- , rozgniotłem , po dniu wycisnąłem z miazgi sok , sok do balona , doprawiłem kwaskiem cytrynowym , pożywką , dodałem do tego 2 kg cukru rozpuszczone w 1,5 litra wody , po ostudzeniu dodałem drożdży
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#5
25-07-2009, 18:37
Zbyt dużo piro, nie wywietrzał po jednym dniu, więc drożdże nie ruszyły. Skąd wiesz ile było piro? Ważyłeś, czy mniej więcej? Dodałeś drożdże aktywne? Suche z torebki sypnąłeś? Płynne włałeś z torebki? Robiłeś MD?
Cukru też wydaje się być za dużo jak na jeden raz, dodaje się go na raty.
Kup cukromierz, to wydatek kilku złotych, a ułatwia życie i zadawanie pytań.
Jaką objętość ma nastaw?
Szukaj
Odpowiedz
karolfilzdw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: OK
#6
25-07-2009, 21:14
Piro- dodałem tak na oko , tzn ok 1/4 torebki 10g więc coś koło 2 - 2,5 g . Najpierw dodałem drożdże biowinu ''Sherry'' , póżniej dostałem jakieś drożdże przemysłowe z ''własnego źródła'';) , nastaw ma ok 7 litrów , zauważyłem , że jak mieszam kilka razy dziennie balon to tworzy się w nim piana i z każdym mieszaniem coraz mocniej bulgota przez rurkę - może coś się ruszy ...
cukromierz kupię napewno , to jedno z moich pierwszych win , wcześniej robiłem ryżowe :uczen:
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#7
25-07-2009, 22:58
Przyznam się że ja nie daje piro, no i nie mam takich problemów.
W czasie gdy rodzi się porządna MD, pozwalam dzikusom poszaleć :lol:
Później szlachetne i tak biorą górę.
Może poczekaj trochę aż piro "wywietrzeje" (ze 2 dni) zrób nową MD i zastartuj jeszcze raz.
Szukaj
Odpowiedz
karolfilzdw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: OK
#8
26-07-2009, 09:17
No więć tak , zamieszałem całością jezcze kilka razy i dzisiaj w nocy zaczęło pracować ;) ,
Nie wiem jeszcze tylko czy dodać póżniej jeszcze cukru , bo w przepisie mam żeby dosypać do całości 2.8 kg cukru , 2 kg już są w balonie
Szukaj
Odpowiedz
Earl Grey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Gdańsk
#9
26-07-2009, 10:17
W 1 kg wiśni masz ok. 100 g cukru, czyli w owocach dałeś 0,55 kg + 2 kg dosypałeś, zatem razem 2,55 kg. Nastaw ma 7 l, więc jeśli drożdże dociągną do 16% to zużyją na to 1,9 kg cukru. Zostaje około 0,65 kg, co w 7 litrach da niecałe 100g/litr. Zatem masz szansę na mocne i słodkie wino. Więcej cukru bym nie dodawał, wody raczej też nie, moim zdaniem teraz jest OK.
Szukaj
Odpowiedz
karolfilzdw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: OK
#10
26-07-2009, 13:12
Dzięki za pomoc , pozdrawiam !:)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#11
26-07-2009, 20:53
Cytat:Wysłane przez Earl Grey
Podałeś trochę mało informacji, a szklana kula jak na złość się chyba dzisiaj wszystkim zepsuła... ;)

3 dni na forum a o szklanej kuli słyszał :niewiem:
Ale to wszystko poszło do przodu :diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Earl Grey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 65
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Gdańsk
#12
27-07-2009, 05:09
Na forum to już grubo ponad 3 lata, od 3 dni to tylko zarejestrowany ;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Dalej »

wino - wiśnie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 18:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa