Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino - wiśnie
#1
Witam , mam problem z nastawem wiśniowym , wydaje mi się że dodałem zbyt dużo pirosiarczynu potasu do moszczu bo nastaw stoi w balonie już 10 dni , drożdże wogóle nie pracują ( dodałem dla pewności więcej ) , a zapach nastawu jest niezmieniony tzn wiśniowy czyli że nie uległ on skażeniu przez jakieś bakterie . Co robić żeby nastaw zaczął pracować ?
Odpowiedz
#2
Podałeś trochę mało informacji, a szklana kula jak na złość się chyba dzisiaj wszystkim zepsuła... ;)
Odpowiedz
#3
Ile piro na ile moszczu i ile masz blg?
Odpowiedz
#4
Było tak , miałem 5.5 kg wiśni , wydrylowałem to , zalałem ok 4 litrami gorącej wody , dodałem jakieś 2 - 2,5 g piro- , rozgniotłem , po dniu wycisnąłem z miazgi sok , sok do balona , doprawiłem kwaskiem cytrynowym , pożywką , dodałem do tego 2 kg cukru rozpuszczone w 1,5 litra wody , po ostudzeniu dodałem drożdży
Odpowiedz
#5
Zbyt dużo piro, nie wywietrzał po jednym dniu, więc drożdże nie ruszyły. Skąd wiesz ile było piro? Ważyłeś, czy mniej więcej? Dodałeś drożdże aktywne? Suche z torebki sypnąłeś? Płynne włałeś z torebki? Robiłeś MD?
Cukru też wydaje się być za dużo jak na jeden raz, dodaje się go na raty.
Kup cukromierz, to wydatek kilku złotych, a ułatwia życie i zadawanie pytań.
Jaką objętość ma nastaw?
Odpowiedz
#6
Piro- dodałem tak na oko , tzn ok 1/4 torebki 10g więc coś koło 2 - 2,5 g . Najpierw dodałem drożdże biowinu ''Sherry'' , póżniej dostałem jakieś drożdże przemysłowe z ''własnego źródła'';) , nastaw ma ok 7 litrów , zauważyłem , że jak mieszam kilka razy dziennie balon to tworzy się w nim piana i z każdym mieszaniem coraz mocniej bulgota przez rurkę - może coś się ruszy ...
cukromierz kupię napewno , to jedno z moich pierwszych win , wcześniej robiłem ryżowe :uczen:
Odpowiedz
#7
Przyznam się że ja nie daje piro, no i nie mam takich problemów.
W czasie gdy rodzi się porządna MD, pozwalam dzikusom poszaleć :lol:
Później szlachetne i tak biorą górę.
Może poczekaj trochę aż piro "wywietrzeje" (ze 2 dni) zrób nową MD i zastartuj jeszcze raz.
Odpowiedz
#8
No więć tak , zamieszałem całością jezcze kilka razy i dzisiaj w nocy zaczęło pracować ;) ,
Nie wiem jeszcze tylko czy dodać póżniej jeszcze cukru , bo w przepisie mam żeby dosypać do całości 2.8 kg cukru , 2 kg już są w balonie
Odpowiedz
#9
W 1 kg wiśni masz ok. 100 g cukru, czyli w owocach dałeś 0,55 kg + 2 kg dosypałeś, zatem razem 2,55 kg. Nastaw ma 7 l, więc jeśli drożdże dociągną do 16% to zużyją na to 1,9 kg cukru. Zostaje około 0,65 kg, co w 7 litrach da niecałe 100g/litr. Zatem masz szansę na mocne i słodkie wino. Więcej cukru bym nie dodawał, wody raczej też nie, moim zdaniem teraz jest OK.
Odpowiedz
#10
Dzięki za pomoc , pozdrawiam !:)
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez Earl Grey
Podałeś trochę mało informacji, a szklana kula jak na złość się chyba dzisiaj wszystkim zepsuła... ;)

3 dni na forum a o szklanej kuli słyszał :niewiem:
Ale to wszystko poszło do przodu :diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#12
Na forum to już grubo ponad 3 lata, od 3 dni to tylko zarejestrowany ;)



Skocz do: